Gotuj z Julia- podstawowy sos winegret oraz salatka na zimno
"Doskonały sos winegret jest tak prosty do przyrządzenia, ze
nie widzę najmniejszego powodu, aby korzystać z gotowych dressingów" -
Julia Child. Święte słowa i tego się trzymajmy. Przedstawiam wam poniżej jej
przepis na podstawowy sos winegret, prosty i ekspresowy, ze świeżych
składników, do wykonania w każdej sytuacji. Taki sos będzie idealnym
zwieńczeniem każdej, pysznej sałatki. Zapraszam do śledzenia całej akcji i jej przepisów tutaj.
Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno.
Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam.
sos vinaigrette/winegret:
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki lub cebulki (dałam dymkę)
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/2 łyżki octu winnego
- 1/3 lub 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju
- świeżo zmielony pieprz
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- ogórek zielony
- kawalek sałaty lodowej
- cebulka dymka
- papryka zielona
Przygotować sos można na dwa sposoby, albo wszystkie składniki dać do jednego słoiczka, zakręcić i porządnie wstrząsnąć aż się sos połączy, albo druga metoda bardziej preferowana przez Julie to wymieszać szalotki lub cebulki z musztardą i solą. Dodać sok z cytryny i ocet, energicznie wymieszać to trzepaczką, a gdy się połączą cały czas mieszając wlewać oliwę lub olej, aż powstanie gładka emulsja. Doprawić świeżo zmielonym pieprz. Skosztować (zanurzyć kawałek sałaty w sosie) i skorygować smak solą, pieprzem, i / lub kroplami soku z cytryny.
Taki sos w zakręconym słoiczku może wytrzymać kilka dni, jednak należy pamiętać ze szalotki, cebula i sok z cytryny szybko się psują.
Oczywiście smak sosu można dowolnie zmieniać na czosnkowy dodając ząbek czosnku, na cytrynowy przez dodanie skorki z cytryny, albo dodając świeżych ziół na ziołowy, na słodko-kwaśny dodając sos hoi sin i olej sezamowy albo na sos serowy przez dodanie pokruszonego sera roquefort.
Oczywiście smak sosu można dowolnie zmieniać na czosnkowy dodając ząbek czosnku, na cytrynowy przez dodanie skorki z cytryny, albo dodając świeżych ziół na ziołowy, na słodko-kwaśny dodając sos hoi sin i olej sezamowy albo na sos serowy przez dodanie pokruszonego sera roquefort.
mnie to sie wcale nie chce robic obiadu, wiec na takie pyszności chętnie bym się wprosiła
OdpowiedzUsuńzapraszam przy nastepnej okazji.
UsuńPoproszę dużą porcję takiej sałatki! :)
OdpowiedzUsuń:) proszę:)
Usuńwspaniała sałatka:) ja też poproszę taką michę tej sałatki:)
OdpowiedzUsuńdziękuję ale to zasługa Julii:)
Usuń