Gotuje z Julia - zupa cebulowo-ziemniaczana
Zaczynamy akcje Gotuje z Julia Child, na którą wszystkich serdecznie zapraszam na portalu Zmiksowani, gdzie można dokładać swoje wpisy przez cały sierpień. Mam nadzieje, ze się przyłączycie i pogotujemy razem.
A dlaczego Julia? Pokocham te kobietę po obejrzeniu filmu Julie&Juia. Mam nadzieje, że dla wielu z was ta akcja będzie miłym spotkaniem z jej kuchnią. To była zachwycająca kobieta, pełna pasji, smaku, olbrzymiej miłości do jedzenia. Doskonała w całym calu, perfekcyjna w gotowaniu. 15.08 przypadają jej urodziny z tej okazji zapraszam wszystkich do akcji, w której gotujemy potrawy wg przepisów Julii Child. Pokochaj gotowanie z Julią Child, poczuj się jak w filmie.
A dla zainteresowanych do pobrania kod i banerek.
A dlaczego Julia? Pokocham te kobietę po obejrzeniu filmu Julie&Juia. Mam nadzieje, że dla wielu z was ta akcja będzie miłym spotkaniem z jej kuchnią. To była zachwycająca kobieta, pełna pasji, smaku, olbrzymiej miłości do jedzenia. Doskonała w całym calu, perfekcyjna w gotowaniu. 15.08 przypadają jej urodziny z tej okazji zapraszam wszystkich do akcji, w której gotujemy potrawy wg przepisów Julii Child. Pokochaj gotowanie z Julią Child, poczuj się jak w filmie.
A dla zainteresowanych do pobrania kod i banerek.
A zaczynam od zupy, najprostszej jaką można sobie wyobrazić bez wywarów, bez bulionów tylko warzywa i trochę przypraw. Pyszna na niestety chłodniejsze dni. Ten przepis to modyfikacja zupy porowo-ziemniaczanej.
Zupa krem cebulowo-ziemniaczana
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg cebuli ( u mnie wyszły 3 duże)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- ok 5-6 szklanek wody
- 1,5 łyżki śmietany
- łyżka masła
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebule obrać i również pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła. Ziemniaki zalać woda, posolić, dodać podduszona cebule, pieprz i gotować ok 20-30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie zupę zmiksować, dodać śmietanę i zmiksować ponownie. Doprawić sola i pieprzem. Przed podaniem podgrzać do lekkiego wrzenia i posypać natką.
uwielbiam jej przepisy! są smaczne, wyrafinowane, ale każdy może je przyrządzić.
OdpowiedzUsuńpyszna zupa, naprawdę. kuchnia Julii jest idealna dla każdego!
zgadzam sie z tobą w 100%!
Usuńfajna zupka :)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
Usuń