Gotuje z Julia - zupa cebulowo-ziemniaczana

Zaczynamy akcje Gotuje z Julia Child, na którą wszystkich serdecznie zapraszam na portalu Zmiksowani, gdzie można dokładać swoje wpisy przez cały sierpień. Mam nadzieje, ze się przyłączycie i pogotujemy razem.

A dlaczego Julia? Pokocham te kobietę po obejrzeniu filmu Julie&Juia. Mam nadzieje, że dla wielu z was ta akcja będzie miłym spotkaniem z jej kuchnią. To była zachwycająca kobieta, pełna pasji, smaku, olbrzymiej miłości do jedzenia. Doskonała w całym calu, perfekcyjna w gotowaniu. 15.08 przypadają jej urodziny z tej okazji zapraszam wszystkich do akcji, w której gotujemy potrawy wg przepisów Julii Child. Pokochaj gotowanie z Julią Child, poczuj się jak w filmie.

A dla zainteresowanych do pobrania kod i banerek. 

W kuchni z Julią Child

A zaczynam od zupy, najprostszej jaką można sobie wyobrazić  bez wywarów, bez bulionów tylko warzywa i trochę przypraw. Pyszna na niestety chłodniejsze dni. Ten przepis to modyfikacja zupy porowo-ziemniaczanej.




Zupa krem cebulowo-ziemniaczana
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg cebuli ( u mnie wyszły 3 duże)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony  pieprz
  • ok 5-6 szklanek wody
  • 1,5 łyżki śmietany
  • łyżka masła


Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebule obrać i  również pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce masła.  Ziemniaki zalać woda, posolić, dodać podduszona cebule, pieprz i gotować ok 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.  Następnie zupę zmiksować, dodać śmietanę i zmiksować ponownie. Doprawić sola i pieprzem.  Przed podaniem podgrzać do lekkiego wrzenia i posypać natką.





W kuchni z Julią Child


4 komentarze:

  1. uwielbiam jej przepisy! są smaczne, wyrafinowane, ale każdy może je przyrządzić.
    pyszna zupa, naprawdę. kuchnia Julii jest idealna dla każdego!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger