Kebaby z grilla
To jest jedno z tych dan, które zagościły u nas na stale kilka lat temu i do których chętnie wracamy.
To jest moja wersja popularnych na Bałkanach kebabów albo cevapcici. Zresztą mięso
można dowolnie modyfikować
dodając rożne przyprawy, robiąc je z grilla, z patelni czy w piekarniku. Za każdym razem są udane i pyszne. Podaje je zawsze z sosem
czosnkowym albo tzatziki. Polecam.
Kebaby z grilla
- 500 g mięsa mielonego wołowego lub wol-wp
- duza cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (albo pasty węgierskiej paprykowej)
- sol
- pieprz świeżo zmielony
- natka pietruszki
- 1 łyżka musztardy ostrej np Dijon
- olej do smażenia
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- koperek lub natka lub szczypiorek
- pieprz
Cebule i natkę bardzo
drobno posiekać. W misce połączyć: mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i przeciśnięty
przez praskę czosnek, natkę, musztardę, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę
ostrą, wymieszać dokładnie i uformować podłużne kotlety w kształcie cygar.
Przez środek wzdłuż przebić patyczek do szaszłyka. Jeśli używamy drewnianych patyczków i będziemy piec na
grillu to należy wcześniej moczyć je przez 20 minut w wodzie.
Rozgrzać grilla lub patelnie grillową, lekko
posmarować ją olejem i usmażyć kebabki na brązowo obracając z każdej strony.
Zrobić sos. Wymieszać jogurt z przeciśniętym
czosnkiem, posiekanymi ziołami, doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie sokiem
z cytryny. Sos ma być mocno czosnkowy. Gotowe mięso podajemy z frytkami i sosem.
Z tej porcji wychodzi mi ok 8-9 sztuk.
O, przypomnialaś mi o nich. Tez je lubię a dawno nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńsupr, warto czasami wracać do sprawdzonych przepisów.
Usuńfajny pomysł i fajnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
Usuńu nas na grillu też często się pojawiają:) są przepyszne! zawsze najszybciej znikają:)
OdpowiedzUsuńja robiłam je nawet na komunie na kolacje i pierwsze zniknęły.
Usuńtakie danie to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńciesze sie:)
Usuń