Serniczki z brzoskwiniami

U Karoliny w Sto kolorów kuchni trwa akcja brzoskwiniowo-morelowa i nie byłabym sobą gdybym się do niej nie przyłączyła. Los splatał mi figla i nie udało mi się zrobić tego, co chciałam dwa ciasta, które zaplanowałam dołączyć do akcji nie wyszły dlatego postawiłam na rzecz prostą, szybką i sprawdzoną, klasyczną, czyli serniczki na serkach homogenizowanych. Przepis tak prosty ze nawet dziecko zrobi, ale dla tych co nie znają i nie robili myślę ze się przyda jako taki awaryjny deser na różne okoliczności. Wystarczy zmienić owoce i smak galaretki a otrzymamy za każdym razem inny, pyszny deser. Polecam.



Serniczki z brzoskwiniami
  • 400 g serka waniliowego z prawdziwa wanilia
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 brzoskwinie
  • do dekoracji mięta i jeżyny


Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, wymieszać dokładnie i zostawić do przestygnięcia. Kokilki lub filiżanki wyłożyć folią spożywczą tak by brzegi jej wystawały poza naczynie.
Lekko przestudzoną galaretkę wymieszać dokładnie z serkiem, wlać porcje do naczynek do 2/3 wysokości. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.



Gdy masa się zetnie i sterniczki zastygną drugą galaretkę wymieszać również w 250 ml wrzącej wody. Brzoskwinie pokroić na plasterki i ułożyć na serniczkach, zalać drugą galaretką do wysokości naczynek. Odstawić do lodówki do ponownego zastygnięcia. Gdy będą gotowe ostrożnie wyciągnąć serniczki z naczynek, zdjąć folie i ułożyć na talerzykach. Ozdobić miętą i jeżynami, można podać tez z bitą śmietaną. Porcja na 5 serniczków w takich kokilkach.



18 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. też w taki sposób robię serniczki z serka waniliowego i z różnymi dodatkami i kombinacjami, pyszny lekki deserek, pozdrawiam :D Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ wspaniale wyglądają:) pyszne maluszki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wygląda Berniko. Strasznie się cieszę, że pomimo przeciwności dołączyłaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez się ciesze ze się udało. za rok będzie lepiej.

      Usuń
  6. urocze, śliczniusie! ach, idealne na deser, pasują do każdej okazji! eleganckie i wytworne, a zarazem kolorowe i zwariowane.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger