Surówka z kapusty z sosem curry
Szybka surówka z kapusty z dodatkiem pysznego sosu curry na bazie jogurtu. Teraz kiedy warzyw jest pod dostatkiem i są w miarę tanie polecam do robienia takich surówek, bo to nie tylko szybki dodatek od obiadu ale i zdrowy. Sosy można robić jakie się chce wszystko zależy od inwencji i zawartości naszych szafek.
Surówka z kapusty z sosem curry
- 400 g kapusty poszatkowanej (1/3-1/2 malej główki kapusty)
- 1 marchewka starta
- szczypior od dymki poszatkowany
- 1-2 cebule dymki poszatkowane
- 2 pomidory twarde drobno pokrojone
- 1 zielona poszatkowana papryka
- posiekana natki pietruszki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki curry indyjskiego
- 1/3 łyżeczki kuminu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Wymieszać w dużej misce kapustę z pozostałymi innymi warzywami. Osobno w miseczce wymieszać składniki sosu. Sos wlać do miski i wymieszać z kapustą. Ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Przed podaniem odlać nagromadzony sok, ponownie wymieszać i doprawić.
Uwielbiam curry :) też robię taki sos do hamburgerów i sałatek, ale moja receptura jest ciut inna :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do odwiedzania: http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/
dziękuje za podsuniecie pomysłu.
Usuńpiekne zdjęcia ;) ja zawsze mam kłopot z surówkami
OdpowiedzUsuń