Bakłażan faszerowany mięsem
Faszerowane warzywa to szybki i prosty obiad idealny na jesienne popołudnia. Niedawno były faszerowane papryki, dzisiaj przedstawiam wam bakłażana. Zasada jest podobna, tyle ze nie nadziewam go surowym mięsem a smażonym. Połączenie jego delikatności z mozzarella i ostrymi przyprawami to pyszne połączenie.
Bakłażan faszerowany mięsem
- 3-4 bakłażany (w zależności od wielkości)
- 400 g mięsa mielonego wol-wp (albo indyczego)
- 1 torebka ugotowanego na sypko ryżu np. basmati
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego albo passaty domowej
- 1 łyżeczka harissy w paście (albo chilli, albo innej ostrej przyprawy na bazie papryki)
- 1/2 łyżeczki otartego oregano
- kilka listków bazylii
- natka pietruszki świeża
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- oliwa z oliwek aromatyzowana chilli
- mozzarella
Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ, solimy i odstawiamy na pół godziny. Gdy puszczą sok płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Dorzucamy mięso mielone, przeciśnięty czosnek i miąższ z bakłażana. Doprawiamy sola i pierzem. Wszystko podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany ryż, przecier lub passate, posiekane zioła, harissę, sól, cukier i pieprz do smaku. Nadziewamy farszem bakłażany, układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Polewamy wszystko oliwą z oliwek aromatyzowana chilli albo olejem rzepakowym dobrej jakości. Zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut. Na wierzch na 10 minut przed końcem pieczenia kładziemy plastry mozzarelli i pieczemy aż się roztopią.
Bardzo ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńdziekuje.
Usuńbardzo lubię takie dania:) moje smaki
OdpowiedzUsuńto tak jak ja, proste i szybkie, smaczne.
Usuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdziekuje.
UsuńWłaśnie w najbliższym czasie też się do tego przymierzam:-)
OdpowiedzUsuńpolecam warto.
Usuńuwielbiam te faszerowane papryki, cukinie, baklazany. slicznie wygladaja i smakują naprawdę fajnie ;) ładne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo. pozdrawiam.
Usuńlubię tez takie faszerowane warzywa
OdpowiedzUsuńja tez i to każde.
Usuńboski!!! uwielbiam takie dania, człowiek się najada do syta, a jednak je nieco lżej:)!
OdpowiedzUsuńo tak dokladnie.
UsuńPrzepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
Usuńmusze takiego bakłażana zrobić:)
OdpowiedzUsuńpolecam.
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
UsuńDawno nie robiłam, a taki bakłażan jest palce lizać :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, dziękuję.
UsuńMniam. :) Muszę kiedyś sama nadziać bakłażana :P
OdpowiedzUsuńnadziewanie jest pyszne.
UsuńUwielbiam takie dania:) Bakłażan wygląda pysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuje i podrawiam.
UsuńSmakowicie to wygląda. Wiem co dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper, dobry wybór. Pozdrawiam.
Usuń