Ciasto jesienne ze śliwkami

Sezon na śliwki nadal trwa, dlatego ja zachęcam do przygotowania pysznego, śliwkowego ciasta z migdałami i dżemem. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu i ma jeszcze jedna zaletę, mianowicie znika ekspresowo. Polecam.


Ciasto jesienne ze śliwkami 
  • 10-12 szt. śliwek
  • 225 g masła  miękkiego
  • 175 g cukru pudru 
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych ( u mnie Backmit)
  • szczypta soli 
  • 150 ml kwasnej śmietany
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki dżemu z czerwonych owoców lub powideł


Rozgrzać piekarnik do 160 C. Tortownice 23 cm lub blaszkę (u mnie 24x28) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Pokroić śliwki w ćwiartki, usuwając pestki. Mąkę przesiać razem z proszkiem i solą. Wymieszać z mielonymi migdałami albo orzechami. W misce ubić na krem masło i cukier puder. Następnie stopniowo po jednym dodawać jajka ubijając cały czas. Dodać ekstrakt waniliowy. Mieszaninę mąki dodawać do ciasta po jednej łyżce na przemian ze śmietaną cały czas miksując. Gotowe ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Ułożyć śliwki na wierzchu ciasta rozcięciem ku górze, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec przez około godzinę lub do uzyskania złotego koloru i gdy szpikulec włożony do ciasta wychodzi lekko wilgotny. Pozostawić do ostygnięcia w formie, na co najmniej 30 minut, a następnie wyjąć z foremki. Dżem lub powidła podgrzać, następnie posmarować nim wierzch ostudzonego ciasta. Posypać cukrem pudrem.



12 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger