Ciasto jesienne ze śliwkami
Sezon na śliwki nadal trwa,
dlatego ja zachęcam do przygotowania pysznego, śliwkowego ciasta z migdałami i
dżemem. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu i ma jeszcze jedna zaletę,
mianowicie znika ekspresowo. Polecam.
Ciasto jesienne ze śliwkami
- 10-12 szt. śliwek
- 225 g masła miękkiego
- 175 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 275 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych ( u mnie Backmit)
- szczypta soli
- 150 ml kwasnej śmietany
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 4 łyżki dżemu z czerwonych owoców lub powideł
Rozgrzać
piekarnik do 160 C. Tortownice 23 cm lub blaszkę (u mnie 24x28) wyłożyć papierem do pieczenia.
Pokroić śliwki w ćwiartki, usuwając pestki. Mąkę przesiać razem z proszkiem i solą. Wymieszać z mielonymi migdałami albo orzechami. W misce ubić na krem masło i cukier puder. Następnie stopniowo po jednym dodawać jajka ubijając cały czas. Dodać ekstrakt waniliowy. Mieszaninę mąki dodawać do ciasta po jednej łyżce na przemian ze śmietaną cały czas miksując. Gotowe ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Ułożyć śliwki na wierzchu ciasta rozcięciem ku górze, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec przez około godzinę lub do uzyskania złotego koloru i gdy szpikulec włożony do ciasta wychodzi lekko wilgotny. Pozostawić do ostygnięcia w formie, na co najmniej 30 minut, a następnie wyjąć z foremki. Dżem lub powidła podgrzać, następnie posmarować nim wierzch ostudzonego ciasta. Posypać cukrem pudrem.
Pokroić śliwki w ćwiartki, usuwając pestki. Mąkę przesiać razem z proszkiem i solą. Wymieszać z mielonymi migdałami albo orzechami. W misce ubić na krem masło i cukier puder. Następnie stopniowo po jednym dodawać jajka ubijając cały czas. Dodać ekstrakt waniliowy. Mieszaninę mąki dodawać do ciasta po jednej łyżce na przemian ze śmietaną cały czas miksując. Gotowe ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Ułożyć śliwki na wierzchu ciasta rozcięciem ku górze, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec przez około godzinę lub do uzyskania złotego koloru i gdy szpikulec włożony do ciasta wychodzi lekko wilgotny. Pozostawić do ostygnięcia w formie, na co najmniej 30 minut, a następnie wyjąć z foremki. Dżem lub powidła podgrzać, następnie posmarować nim wierzch ostudzonego ciasta. Posypać cukrem pudrem.
Pyszności. Ciasta ze śliwkami są bardzo dobre.:)
OdpowiedzUsuńtak i szybkie w przygotowaniu.
Usuńpopieram Majankę, pychotka:) kto nie lubi ciasta ze śliwkami..
OdpowiedzUsuńdokładnie. pozdrawiam.
Usuńwspaniale wygląda i ten lecący cukier puder! bomba!
OdpowiedzUsuńdziekuej bardzo. pozdrawiam.
UsuńWygląda wspaniale, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńciesze sie. pozdrawiam.
UsuńCiasto ze śliwkami- mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńdziekuje.
Usuńuwielbiam ze sliwkami
OdpowiedzUsuńja takze.
Usuń