Ciasto jogurtowe z jeżynami i kisielem
Zapraszam na bardzo pyszne, proste ciasto z jeżynami i kisielem.
Zaproponowała je w ramach konkursu Gellwe Polaca
Mala i był to bardzo trafny wybór,
bo ciasto jest genialne. A świeże leśne owoce teraz na czasie są do niego
najlepsze.
Źródło Kwestia
Smaku.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 25 g roztopionego masła
- 2 jaja
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 500 g owoców lata (u mnie jeżyny)
- 1 mały kisiel błyskawiczny Gellwe - np Frugo
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa. Przesiać mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i wymieszać. Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym. Roztopić masło.
Tortownicę o średnicy około 24 cm albo blaszkę (u
mnie 24x28) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kisiel
przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę kisielu wymieszać z
owocami. Resztę kisielu odstawić.
Do misy ubić jajka, dodać cukier i ubić wszystko na puszystą masę. Dodać jogurt,
roztopione masło i mąkę z proszkiem i delikatnie krotko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Owoce wymieszane z
kisielem ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Odstawić
do ostygnięcia. Gdy wystygnie w zagłębienia pomiędzy owocami wlać resztę
kisielu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Przepis sponsorowany.
Apetycznie się prezentuje! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo , pozdrawiam.
Usuńwygląda smacznie:) chętnie zjadłabym taki kawałek:)
OdpowiedzUsuńzapraszam;)
Usuńuwielbiam ciasto jogurtowe:) sama robię takie z śliwkami:)
OdpowiedzUsuńo ze śliwkami byłoby fajne.
Usuńfajny pomysł z tym kisielem
OdpowiedzUsuńWcielo mi komentarz. Masa ma byc bardzo zwarta? Az sie przestraszylam xe za duzo maki dalam hehe :) ciasto w piekarniku!
OdpowiedzUsuń