Klops w cieście francuskim
Mięso mielone w kolejnej odsłonie. Niedawno robiłam pyszny klops
wg Julii Child, tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam
je wykorzystać. Jako inspiracje na metodę zawijania wykorzystałam pomysł z
bloga Brulion z przepisami. I był to strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego
mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops jest przepyszne
szczególnie na zimno, do chleba idealny jako pasztet.
Klops w cieście francuskim
- 500 g mięsa mielonego wolowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- trochę mleka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka musztardy Dijon
- natka pietruszki posiekana
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
- 2 łyżeczki tymianku otartego
- 2 łyżeczki papryki (słodka i ostra)
- jajko do smarowania
Bułkę tarta zalać mlekiem, poczekać aż wchłonie mleko i
wymieszać. Cebule drobno posiekać. Mięso w misce wymieszać z jajkiem, cebula, przeciśniętym
czosnkiem, posiekana natka, wyrobić, dodać bułkę, musztardę, przyprawy, zioła i
dokładnie wyrobić. Włożyć mięso do foremki (ja użyłam aluminiowej keksowki), wierzch wygładzić. Piec w 200 st przez 30
minut. Następnie wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Wyjąć z keksowki, żeby
odparowała woda i wypłynął tłuszcz z mięsa. Następnie foremkę wyłożyć ciastem
francuskim, włożyć do niego ponownie klops i zawinąć ciasto. Z reszty ciasta można
powycinać dekoracje i ułożyć na wierzchu. W cieście na wierzchu zrobić nakłucia,
żeby woda mogła odparować w trakcie pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ponownie przez 25-30 minut w 200 stopniach. Zostawić w formie do ostygnięcia. Idealne na ciepło i zimno.
fajny pomysł, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńdziekueje bardzo. i do tego pyszny.
UsuńBardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziekuje. pozdrawiam.
Usuńbardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
Usuń