Kurczak na butelce
Tego kurczaka pewnie znacie wiec nie będę się długo rozwodziła
nad jego zaletami. Jest to jeden z tych przepisów, który jest niezawodny, który się zawsze udaje, nie wymaga od nas prawie żadnej
uwagi w trakcie pieczenia. Uwielbiam tego kurczaka
za jego soczystość, chrupiącą skórkę i wyborny smak. A kto go nie zna niech pędzi
do sklepu po butelkę piwa i przyrządzi go czym prędzej, a nie będzie żałować.
- kurczak ok 1,20 -`1,50 kg
- puszka lub butelka piwa
- sol
- pieprz
- papryka czerwona słodka i ostra
- czosnek
Kurczaka w całości
przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Odstawić na noc do lodówki. Butelkę piwa
należy wcześniej umyć, zdejmując naklejki. Z piwa upijamy trochę tak by
pozostało 2/3 napoju, wsadzamy kuprem kurczaka na otwór butelki lub puszki, tak
aby szyja butelki była w środku kurczaka, a nie wystawała z kurczaka. Cienkim
nożem delikatnie nakłuwamy kurczakowi skore na całej powierzchni tak, żeby
parujący płyn w trakcie pieczenia mógł się wydobywać na zewnątrz przez skórę
kurczaka. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika ustawionego na 180 C na 60-75
min. W trakcie pieczenia można nakłuwać skórę, jeśli ta
stanie się sucha.
Po upieczeniu ostrożnie zdjąć
z puszki lub butelki pociąć na kawałki. Piwo niestety jest już do wylania, ale
zawsze można otworzyć nowe;)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńprzepraszam przez pomyłkę usunął mi sie twój komentarz odnośnie tego ze szyjka butelki wystaje jednak z kurczaka. odpowiadam. akurat w tym przypadku tak sie stało w trakcie pieczenia, ze gdy kurczak zmiękł skora pękła i butelka przebiła sie na zewnątrz. powodem byla dość nietypowa butelka piwa o smuklej długiej szyjce. normalnie tak sie nie stanie tylko cala butelka będzie schowana w środku. dlatego dla pewności lepiej jest używać puszki piwa.
Usuńod zawsze kusi mnie ten apetyczny kurczak:) w końcu będę musiała go zrobić:)
OdpowiedzUsuńpolecam warto, prosty pyszny przepis.
Usuńbardzo lubie takiego kurczaka i czesto robię ;) A puszki jakos zawsze sie obawiałam czy nie bedzie takiego metalicznego posmaku
OdpowiedzUsuńnic nie czuc, zapewniam, żadnego posmaku.
UsuńKusi mnie taki kurczak i kusi ale boje się, że go nie przejemy. Jednak wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńprzejecie, u nas na nasza trojkę jest na jedno posiedzenie:)
UsuńNIgdy nie robiłam takiego kurczaka (chyba dlatego, że nigdy nie kupuję kuraka w całości), ale wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę :) Notuję do wypróbowania. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Zrobie dzisiaj go na kolację, tylko nie wiem gdzie znajdę wszystkie składniki :) Ostatnio głośno jest na temat gwarancji jakości drobiu QAFP, myslisz, ze warto kupować mięso z tą gwarancją czy nie? :) Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńto zależy czego oczekujesz? czy chcesz mieć pewność ze jesz zdrowo a kurczaki bylo chowane zgodnie z przepisami? czy nie zależy ci na tym skąd sa i co sie je? ja osobiście mieszkam na wsi ale kupno kurczaka ze zdrowego chowu graniczy z cudem a w sklepach u mnie takich produktów brak. kupuje to co mam w swoim najbliższym sklepie albo targowisku licząc ze sa dobrej jakości . a kurczaka na butelce polecam bo jest pyszny.
UsuńCudownie wygląda ten kurczak i super przepis przede wszystkim :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń