Marynowane leśne grzyby
Kończę sezon przetworów grzybami marynowanymi. Zdziwiłam
się ze nic w zeszłym roku na blogu się nie pojawiło w tym temacie, bo grzybków było
dużo i pólka od marynowanych maślaków się uginała. Dlatego nadrabiam ten
błąd i przedstawiam wam porcje tegorocznych zbiorów. Zapraszam na marynowane leśne
grzyby, gdzie do moich słoiczków tym roku wskoczyły maślaki, podgrzybki i kozaczki.
Zimą nie ma nic pyszniejszego niż wyjadanie ich prosto ze słoiczka. Przepis na marynatę mojej mamy.
Marynowane leśne grzyby
- na 1 kg grzybów leśnych: podgrzybki, maślaki, kozaki
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 szklanki przefiltrowanej wody
- 2 liście laurowe
- łyżeczka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki soli
- cebula
Grzyby należy starannie oczyścić i umyć. Maślaki dodatkowo
obrać ze skorki, gdyż śluz zawarty w skórce nie jest najlepszy dla naszego
żołądka. Zagotować wodę z sola, zakwasić ja łyżką octu i obgotować w niej
grzyby przez kilka minut. Odsączyć na durszlaku.
Przygotować zalewę: cebule pokroić w
piórka, dodać razem z woda, octem i przyprawami do garnka i zagotować. Można
przecedzić zalewę, ale ja wole jak grzyby się marynują razem z przyprawami.
Grzyby powkładać do wyparzonych, suchych słoiczków do 3/4 wysokości i zalać zalewa. Ja połączyłam podgrzybki z kozakami, a maślaki marynowałam osobno.
Zamknąć słoiki czystymi,
suchymi nakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub
papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 5 min od momentu
zagotowania się wody, jeśli są to słoiki bardzo male, większe 10 min. Wyjąć z
garnka, odwrócić nakrętką na spod, przykryć i zostawić do ostudzenia.
Jeśli grzyb zalejemy
wrzącą marynatą i zaraz zakręcimy słoiczki i je odwrócimy to nie jest konieczna
ich pasteryzacja.
Jeśli zostanie wam marynata to wystarczy dać do lodówki
i wykorzystać do kolejnych zebranych grzybów.
zazdroszczę ci takich grzybków:)
OdpowiedzUsuń:) powiem mężowi, będzie dumny.
UsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam.
Usuńteż bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńzima idealne.:)
UsuńA ja właśnie wczoraj szukałam przepisu :)
OdpowiedzUsuńAle może jeszcze uda mi się coś nazbierać :)
jeszcze sa trzeba tylko poszukac.
UsuńCzy są to proporcję dla zalewy tzw. słodkiej czy octowej ?
OdpowiedzUsuńdo octowej. jeśli ktoś lubi mocno octowe grzyby może tego octu dać więcej.
Usuń