Nowa Nestea a stewia
Wpis sponsorowany:
Orzeźwiający
smak brzoskwiń, ekstrakt z zielonej herbaty, a przy tym aż 30% mniej cukru.
Nowa NESTEA Green Tea Peach to doskonała propozycja dla osób, które dbają o dobrą
formę nie tylko na wiosnę. Wszystko dzięki wykorzystaniu ekstraktu z liści
stewii – słodzika pochodzenia naturalnego zawierającego... zero kalorii!
Brzoskwiniowy wariant to już
trzecia propozycja NESTEA z ekstraktem z zielonej herbaty. Dzięki zastosowaniu ekstraktu
z liści stewii nowa NESTEA ma aż 30%
mniej cukru w porównaniu do większości innych napojów herbacianych dostępnych w
Polsce.
Stewia to roślina o wyjątkowo
słodkich liściach, z której ekstrakt jest słodzikiem naturalnego pochodzenia.
Wśród jej licznych zalet wymienia się brak kalorii, bardzo dobrą
rozpuszczalność w wodzie, odporność na wysoką temperaturę i możliwość długiego
przechowywania.
Najsłodsza z roślin pochodzi z
Paragwaju, gdzie była stosowana od setek lat przez plemię Indian Guarani. Od
wielu wieków znana była również w Brazylii, a później w całej Ameryce
Południowej. Od lat 70. XX wieku powszechnie stosowana jest w Japonii, gdzie
stanowi 40% intensywnych środków słodzących. W 2008 r. jej użycie zostało
dopuszczone w Stanach Zjednoczonych, a w 2011 r. w całej Unii
Europejskiej. Bezpieczeństwo stewii dla zdrowia potwierdziły amerykańska FDA
(Food and Drug Administration) oraz europejska EFSA (European Food Safety
Authority).
W czystej postaci glikozydy
stewiolowe, czyli związki pochodzące ze stewii, są średnio ok. 300 razy słodsze
od cukru. Stosowanie stewii w żywieniu pozwala ograniczyć kaloryczność diety
dzięki eliminacji znacznej części cukru przy jednoczesnym zachowaniu przyjemnie
słodkiego smaku. Stewia
jest obiecującą, bioodnawialną, naturalną, bezkaloryczną
substancją słodzącą, która może być stosowana do częściowej redukcji cukru w
diecie –
komentuje dr hab. Wojciech Kolanowski z Wydziału Nauk o Żywieniu
Człowieka i Konsumpcji, SGGW
Bardzo istotna w obecnych czasach jest dietoprofilaktyka chorób
cywilizacyjnych, takich jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca. Pomocą w
zapobieganiu oraz walce z tymi problemami jest zastosowanie środków słodzących
na bazie stewii oraz wykorzystanie jej w gotowych produktach spożywczych i
napojach – twierdzi Magdalena Jarzynka, specjalista ds. żywienia w Poradni Dietetycznej „Dietosfera”.
Portfolio NESTEA to obecnie
siedem wariantów: trzy smaki NESTEA Green Tea – brzoskwiniowy, cytrynowy i
truskawkowo-aloesowy – produkowane z wykorzystaniem ekstraktu z liści stewii,
cytrynowa NESTEA Light o zerowej zawartości cukru oraz NESTEA Black Tea –
cytrynowa, brzoskwiniowa i o smaku owoców tropikalnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz