Ogórki curry

Te ogórki chodziły za mną od dawna, dlatego w tym roku w końcu postanowiłam się z nim zmierzyć. Przepis jest wypadkowa różnych przeczytanych przeze mnie w internecie. Zazwyczaj ogórki do curry się obiera, ale ja nie lubię takich miękkich plasterków, dlatego postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem do zimowych obiadów.

ogórki, curry, pukle, przetwory, marynowanie, bernika, kulinarny pamietnik

Ogórki curry
  • 1 kg ogórków gruntowych
marynata:
  • 3 szklanki przefiltrowanej wody 
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu

Ogórki umyć, pokroić na cienkie plasterki (można obrać ze skory). Ja część pokroiłam na plasterki a część na ćwiartki. Składniki marynaty połączyć, zagotować, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. 
Ogórki włożyć do wyparzonych słoików (plasterki i ćwiartki osobno), zalać marynatą. Zamknąć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 10 min od momentu zagotowania się wody, jeśli są to słoiki do 350 ml. Większe pasteryzować 15-20 min. Wyjąć z garnka, odwrócić nakrętką na spod, przykryć i zostawić do ostudzenia.

ogórki, curry, pukle, przetwory, marynowanie, bernika, kulinarny pamietnik

19 komentarzy:

  1. Bernika, i za mną ciągle chodzą:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też w tym roku zrobiłam podobne i to duuużo słoików ;-) Pyszne są :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. poprosze choć jeden taki słoiczek ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy te ogórki są pikantne? Bo planuję zrobić i waham się czy dodawać ten pieprz, czy lepiej nie, bo my nie lubimy ostrych potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie sa pikantne, myślę ze będą wam smakować. a dla pewności proszę zmniejszyć ilość pieprzu.

      Usuń
  5. robiłam takie,są pyszne,polecam w/w przepis Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. skusiłam się, mam urlop i właśnie je robię :) to będzie mój debiut :) próbowałam od koleżanki wersję bez skóry, też były pyszne, ale ja wolę takie chrupiące, więc robię Berni Twoją wersję! pozdrawiam :) agk

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej :-) a chciałem spytac bo ostatnio spotkałem się z ogorkami w curry ale zdaje mi się ze były one także z olejem. Szukam podobnego przepisu i znaleźć nie mogę, chyba była to czyjaś własna inwencja, jednak były wyśmienite. Znasz może taki przepis?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger