Ogórki curry
Te ogórki
chodziły za mną od dawna, dlatego w tym roku w końcu postanowiłam się z nim
zmierzyć. Przepis jest wypadkowa różnych przeczytanych przeze mnie w
internecie. Zazwyczaj ogórki do curry się obiera, ale ja nie lubię takich
miękkich plasterków, dlatego postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko
chrupiące. Będą smacznym dodatkiem do zimowych obiadów.
- 1 kg ogórków gruntowych
- 3 szklanki przefiltrowanej wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu
Ogórki umyć, pokroić na cienkie plasterki (można obrać ze skory). Ja część pokroiłam na plasterki a część na ćwiartki. Składniki
marynaty połączyć, zagotować, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Ogórki włożyć do wyparzonych słoików (plasterki i ćwiartki osobno), zalać marynatą. Zamknąć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 10 min od momentu zagotowania się wody, jeśli są to słoiki do 350 ml. Większe pasteryzować 15-20 min. Wyjąć z garnka, odwrócić nakrętką na spod, przykryć i zostawić do ostudzenia.
Ogórki włożyć do wyparzonych słoików (plasterki i ćwiartki osobno), zalać marynatą. Zamknąć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 10 min od momentu zagotowania się wody, jeśli są to słoiki do 350 ml. Większe pasteryzować 15-20 min. Wyjąć z garnka, odwrócić nakrętką na spod, przykryć i zostawić do ostudzenia.
Bernika, i za mną ciągle chodzą:-)
OdpowiedzUsuńwiec czas najwyższy zrobic.
UsuńTeż w tym roku zrobiłam podobne i to duuużo słoików ;-) Pyszne są :-)
OdpowiedzUsuńwidzialam u ciebie i dlatego zrobilam swoje.
Usuńidealne na zimowa porę;)
OdpowiedzUsuńtak wtedy najlepiej smakuja,
Usuńsmakowity przetwór :)
OdpowiedzUsuńdziekuje.
Usuńmhm, lubię je do obiadku!
OdpowiedzUsuńja tez. :)
Usuńpoprosze choć jeden taki słoiczek ;))
OdpowiedzUsuńwyślę priorytetem. :)
UsuńCzy te ogórki są pikantne? Bo planuję zrobić i waham się czy dodawać ten pieprz, czy lepiej nie, bo my nie lubimy ostrych potraw ;)
OdpowiedzUsuńnie sa pikantne, myślę ze będą wam smakować. a dla pewności proszę zmniejszyć ilość pieprzu.
Usuńrobiłam takie,są pyszne,polecam w/w przepis Basia
OdpowiedzUsuńcieszę sie. pozdrawiam.
Usuńskusiłam się, mam urlop i właśnie je robię :) to będzie mój debiut :) próbowałam od koleżanki wersję bez skóry, też były pyszne, ale ja wolę takie chrupiące, więc robię Berni Twoją wersję! pozdrawiam :) agk
OdpowiedzUsuńHej :-) a chciałem spytac bo ostatnio spotkałem się z ogorkami w curry ale zdaje mi się ze były one także z olejem. Szukam podobnego przepisu i znaleźć nie mogę, chyba była to czyjaś własna inwencja, jednak były wyśmienite. Znasz może taki przepis?
OdpowiedzUsuńniestety nie spotkałam się z takim przepisem.
Usuń