Papryki faszerowane kuskusem
Nie wiem jak wam, ale mi papryki faszerowane nigdy mi się nie znudzą szczególnie o tej porze. Zresztą teraz jest idealna pora na eksperymentowanie i faszerowanie wszelakich warzyw. Ostatnio przedstawiłam wam papryki faszerowane klasycznie, czyli mięso i ryz, dzisiaj zapraszam na papryki z mięsem, kuskusem, ostrymi przyprawami i mozzarella. Mam nadzieje, ze się skusicie bo są pyszne.
Papryki faszerowane kuskusem
- 8-10 szt papryk czerwonych (średniej wielkości)
- 500 g mięsa mielonego wołowego albo wol-wp
- 1 i 1/3 szklanki kaszy kuskus
- papryka słodka
- papryka ostra
- pieprz czarny świeżo zmielony
- łyżeczka oregano
- łyżeczka czubrycy czerwonej
- kilka sztuk kaparów z zalewy (można pominąć)
- łyżeczka pasty harissa albo sambal oelek albo innej ostrej przyprawy na bazie papryki chilli
- ser mozzarella - kulka
- posiekane listki bazylii
- oliwa z oliwek albo dobry olej rzepakowy (użyłam Rapso)
- 2-3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego albo passaty
- natka pietruszki posiekana
Kuskus zalać 2/3 szklanki wrzącej wody lub bulionu, odstawić na 5 min, aż wchłonie płyn i lekko ochłodzić.
Papryki wydrążyć, umyć. Mozzarelle pokroić na kawałeczki. Mięso wymieszać z posiekaną natką, serem, bazylią, przyprawami, kaparami, przecierem i kuskusem.
Umyte strąki papryki napełnić farszem, przykryć "czapeczką", ułożyć na stojąco w natłuszczonej formie, skropić oliwą lub olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35-45 minut. Można podać z sosem pomidorowym, ale same są równie pyszne.
kocham takie dania:)papryczkę ubóstwiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowaną paprykę !
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowane warzywa:)
OdpowiedzUsuńPyszności!!
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam paprykę:)
I dodaję Twój blog do obserwowanych, będę zaglądać bo mnóstwo tu inspiracji :*
muszę wreszcie i ja zrobić
OdpowiedzUsuńZ kuskusem jeszcze nie próbowałam, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń