Pikle wielowarzywne
Marynowania ciąg dalszy... tym razem zrobiłam pikle o które
prosiła córka. Przepis sprawdzony, bo od koleżanki Izy z jej bloga i zawsze
wychodzi idealnie. Pikle są chrupiące, kwaśne, aromatyczne. Do jesiennych
obiadów niezastąpione.
Pikle wielowarzywne
- kalafior
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- brokuł
- natki pietruszki
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 4 szkl. filtrowanej wody
- 1 szkl. octu spirytusowego 10%
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 czubata łyżka soli
- 1/2 szkl. cukru
Zagotować składniki na marynatę, odstawić do przestudzenia. Warzywa umyć,
marchewkę obrać, pokroić na plasterki, paprykę pokroić na paski. Kalafiora i
brokuła podzielić na różyczki. Cukinie pokroić na plasterki. Czosnek obrać i na plasterki.
W garnku zagotować wodę, najpierw wrzucić marchewkę, gotować
ok. 3 min., wyjąć, odcedzić, następnie dodać różyczki kalafiora, gotować 2
min., wyjąć. Na koniec obgotować brokuły przez 1 min., odcedzić. Warzywa ułożyć
w słoiczkach razem z cukinia, czosnkiem i papryka i natka. Zalać marynatą. Zamknąć słoiki
czystymi, suchymi nakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką
lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 15-20 min od
momentu zagotowania się wody, jeśli są to słoiki ok 400-600 ml.
pychota!
OdpowiedzUsuńtak dokładnie. az sie nie moge doczekać kiedy otworze pierwszy sloiczek.
UsuńJakie ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
UsuńJak dlugo powinny stac, zanim sa gotowe do jedzenia?
OdpowiedzUsuńtydzień juz wystarczy żeby były gotowe.
Usuń