Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Az się
zdziwiłam ostatnio przeglądając bloga ze nie ma na nim jednej z najczęstszych przeze mnie robionych potraw, czyli zwykłych pulpecików w sosie pomidorowym z makaronem. A ze
użyłam do niego słoiczka sosu pomidorowego zrobionego z nowej partii na te zimę
to umieszczenie tego przepisu było koniecznością. W końcu to prawie już klasyka, ze takie dania goszczą często na naszym stole. Zapraszam wiec na moja
wersje z użyciem domowego sosu na zimę. Przepis na sos znajdziecie tutaj.
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- 500 g mięsa mielonego indyczego (albo innego mielonego)
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- jajko
- 1 łyżka musztardy np Dijon
- bułka tarta ok 2 łyżek
- pieprz do smaku
- kilka listków bazylii posiekanej
- łyżeczka oregano
- olej do smażenia
- słoiczek domowego sosu passaty albo 250 ml kupnej passaty/sosu pomidorowego
- 2 duże świeże pomidory
- oregano świeże posiekane
- cebula
- ząbek czosnku
- bazylia świeża kilka listków
- pieprz
- łyżeczka cukru
Cebulę drobno posiekać.
Mięso wymieszać z cebula, przeciśniętym czosnkiem, dodać jajko, bułkę tartą,
zioła, musztardę, pieprz. Z mięsa uformować małe pulpety. Rozgrzać olej i obsmażyć
pulpety na rumiano. Wyjąć. Zrobić sos: Pomidory sparzyć i obrać ze skorki,
drobno pokroić. Na oliwie przesmażyć drobno posiekana cebulę i czosnek, dodać
pomidory, poddusić chwile, dodać sos pomidorowy, czyli np passate, dodać zioła,
pieprz i cukier. Przyprawy oczywiście dodajemy wg siebie do smaku. Razem dusić aż
pomidory zmiękną i zagęszczą sos. Do sosu przełożyć pulpety podgrzać kilka
minut. Podać z ulubionym ugotowanym al dente makaronem.
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
UsuńPrzypomniałaś mi że zawsze miałam ochotę czegoś takiego spróbować, zainspirowana serialami amerykańskimi, w których własnie serwują makaron z pulpetami:) Zapraszam do mnie na szczyptę soli blog jest nowy tworze go z siostrą:)dodałam cie do obserwowanych.
OdpowiedzUsuńo tak a szczególnie z Disneya Zakochany kundel:)
UsuńŚwietne danie, na które mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńpolecam i zapraszam.
Usuńuwielbiam takie dania
OdpowiedzUsuńto tak jak ja. pozdrawiam.
UsuńSuper pyszne są takie pulpeciki!:)
OdpowiedzUsuńtak i to obiad na każdą okazje.
UsuńSzybki i smaczny obiadek, lubię takie :)
OdpowiedzUsuńtak pyszny i prosty.
UsuńSzkoda, że smażone :(
OdpowiedzUsuńmożna udusić na parze albo upiec w piekarniku.
UsuńDziś wypróbowałam - pycha! Zostaję na tym blogu na dłużej.
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze i pozdrawiam!
UsuńUwielbiam takie pulpeciki, szczególnie z sosem z pieczonych pomidorów. Pycha!
OdpowiedzUsuńsos z pieczonych pomidorów tak to jest pycha.
Usuń