Sernik Ferrero Roche

Z okazji swoich urodzin postanowiłam zamiast tortu upiec sernik. Z sernikami u mnie ubogo, rzadko je robię a nie wiem dlaczego, bo ten przepis jest właśnie dowodem na to ze powinnam robić je częściej. Skorzystałam z przepisu dodanego w ramach konkursu Gellwe przez Poloniemartyne i był to bardzo udany wybór, bo sernik nie dość ze prosty to jeszcze przepyszny. Zmieniłam jedynie sama dekoracje dając kulki Ferrero Roche zamiast orzechowych wafelków. A sernik polecam warto. 



Sernik Ferrero Roche

- na ciasto
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów 
-na masę serową
  • 3 jajka
  • 1 kg mielonego sera białego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy Gellwe rodzinny
  • sok z 1 cytryny
  • kulki Ferrero Roche
-na polewę
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • kulki Ferrero Roche


Ciasto: masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko, kakao, proszek do pieczenia, mielone orzechy. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno tortownicy (o średnicy 24 cm). Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Masa serowa: w misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki na masę serowa, następnie wylewamy ja na stwardniały spód. Ma być płynna.  Do środka wkładamy kilka kulek ferrero roche. Sernik pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 stopniach, wyjmujemy i studzimy.
Polewa: czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sernik polewamy czekoladą i ozdabiamy kulkami Ferrero Roche. Zostawiamy do ostygnięcia.



24 komentarze:

  1. Pięknie wygląda i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. prawdziwie urodzinowy wypiek,pysznościowe połączenie :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ on piękny! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń :*
    Cudowny prezent sobie zrobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te czekoladki:) torcik musi być pyszny:) zapraszam cie na szczyptę soli

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego;)) Sernik prześliczny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały. Powiedz mi czy ten efekt to światło, czy jakiś filtr?

    OdpowiedzUsuń
  8. Skoro już tu jestem i kradnę kolejny Twój przepis, wypada wreszcie skomentować. Jestem złodziejką Twoich dań od ok pół roku. Nie będę się tu rozczulać nad tym jak pyszne, pachnące, kolorowe, cudowne i łatwe w przygotowaniu serwujesz przepisy. Chcę Ci napisać tylko jedno, szczere DZIĘKUJĘ! Za bloga, za przepisy, za to że moje przyjaciółki błagają o przepisy na te dania, za to że moja mama ciągle pyta czy zrobię obiad, za to że mój tata zaczął jeść cokolwiek poza wieprzowiną, za to że mój luby jest zawsze najedzony i z każdym daniem jeszcze bardziej we mnie zakochany, za to że na rodzinne spotkania to mnie proszą o upieczenie babeczek, za to że moje podniebienie wariuje za każdym razem gdy gotuję coś z Twojego 'repertuaru'. D Z I Ę K U J Ę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje bardzo!!! to najmilsza rzecz jak kiedykolwiek mi tutaj napisano, teraz wiem ze dla takich chwil warto robić to co robię. pozdrawiam.

      Usuń
  9. Świetny pomysł! Sernik wygląda cudnie!
    Pozdrawiam i najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bernadeto, to jest dla mnie sernik marzenie. Po prostu boski, godny urodzin i świętowania, najlepszego życzę!
    Pozdrawiam, Tosia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super wygląda :) Uwielbiam serniki :) A ferrero używam w innej formie :)
    Zapraszam do mnie http://bukietowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger