Sernik Ferrero Roche
Z okazji swoich
urodzin postanowiłam zamiast
tortu upiec sernik. Z sernikami u mnie ubogo, rzadko je robię a nie wiem
dlaczego, bo ten przepis jest właśnie dowodem na to ze powinnam robić je częściej. Skorzystałam z
przepisu dodanego w ramach konkursu Gellwe przez Poloniemartyne i był to bardzo
udany wybór, bo sernik nie
dość ze prosty to jeszcze przepyszny. Zmieniłam jedynie sama dekoracje dając kulki Ferrero Roche zamiast orzechowych wafelków.
A sernik polecam warto.
Sernik Ferrero Roche
- na ciasto
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mielonych orzechów
- 3 jajka
- 1 kg mielonego sera białego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń śmietankowy Gellwe rodzinny
- sok z 1 cytryny
- kulki Ferrero Roche
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- kulki Ferrero Roche
Ciasto: masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko, kakao,
proszek do pieczenia, mielone orzechy. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno
tortownicy (o średnicy 24 cm). Wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Masa serowa: w misce dokładnie
mieszamy wszystkie składniki na masę serowa, następnie wylewamy ja na
stwardniały spód. Ma być płynna. Do środka wkładamy kilka kulek ferrero roche. Sernik pieczemy
ok. 1,5 godz. w 180 stopniach, wyjmujemy i studzimy.
Pięknie wygląda i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ;)))
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo!!
Usuńprawdziwie urodzinowy wypiek,pysznościowe połączenie :p
OdpowiedzUsuńtak dokładnie, dziekuje bardzo.
UsuńAleż on piękny! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo!
UsuńWszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń :*
OdpowiedzUsuńCudowny prezent sobie zrobiłaś:)
dziekuje bardzo za zyczenia, pozdrawiam
UsuńUwielbiam te czekoladki:) torcik musi być pyszny:) zapraszam cie na szczyptę soli
OdpowiedzUsuńdziekuej bardzo, pozdrawiam.
UsuńTo musi być niebo w gębie
OdpowiedzUsuńo tak było, warto zrobić.
UsuńWszystkiego najlepszego;)) Sernik prześliczny:)
OdpowiedzUsuńdziekuej bardzo pozdrawiam.
UsuńWspaniały. Powiedz mi czy ten efekt to światło, czy jakiś filtr?
OdpowiedzUsuńachhhhh mistrzowski sernik:)
UsuńKarolina to jest filtr w programie Ipiccy.
UsuńSkoro już tu jestem i kradnę kolejny Twój przepis, wypada wreszcie skomentować. Jestem złodziejką Twoich dań od ok pół roku. Nie będę się tu rozczulać nad tym jak pyszne, pachnące, kolorowe, cudowne i łatwe w przygotowaniu serwujesz przepisy. Chcę Ci napisać tylko jedno, szczere DZIĘKUJĘ! Za bloga, za przepisy, za to że moje przyjaciółki błagają o przepisy na te dania, za to że moja mama ciągle pyta czy zrobię obiad, za to że mój tata zaczął jeść cokolwiek poza wieprzowiną, za to że mój luby jest zawsze najedzony i z każdym daniem jeszcze bardziej we mnie zakochany, za to że na rodzinne spotkania to mnie proszą o upieczenie babeczek, za to że moje podniebienie wariuje za każdym razem gdy gotuję coś z Twojego 'repertuaru'. D Z I Ę K U J Ę
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo!!! to najmilsza rzecz jak kiedykolwiek mi tutaj napisano, teraz wiem ze dla takich chwil warto robić to co robię. pozdrawiam.
UsuńŚwietny pomysł! Sernik wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i najlepszego!
dziekuje bardzo, pozdrawiam.
UsuńBernadeto, to jest dla mnie sernik marzenie. Po prostu boski, godny urodzin i świętowania, najlepszego życzę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Tosia :)
dziekuje bardzo, pozdrawiam.
UsuńSuper wygląda :) Uwielbiam serniki :) A ferrero używam w innej formie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://bukietowo.blogspot.com/