Sernik truskawkowe serce
A oto pierwszy z trzech przepisów zrobionych w ramach konkursu Gellwe. Obiecałam, ze wybrane przepisy zrobię i przedstawię na
blogu,. Miał być to co prawda jeden, ale ze przepisy fajne to postanowiłam zrobić 3 a może i 4. Jako pierwsze truskawkowe serce Magdaleny. Pyszny, lekki serniczek na zimno.
Serowo-truskawkowe serce
- 250 g serka homogenizowanego naturalnego (250 g)
- 1 galaretka cytrynowa Gellwe
- 2 galaretki truskawkowe Gellwe
- brzoskwinie z puszki (4 połówki) albo jedna świeża brzoskwinia
- 350 g mrożonych truskawek
- bita śmietana do dekoracji
- mięta do dekoracji
Galaretkę, cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej
wody i odstawić do ostudzenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić
w 500 ml.
Mrożone truskawki wysypać do formy w kształcie serca i zalać gorącą
galaretką truskawkowa. Po całkowitym zastygnięciu wstawić do lodówki.
Brzoskwinie
pokroić na male kawałki. Serek przełożyć do wyższego naczynia, miksując
na małych obrotach wlewać powoli zimną cytrynowa galaretkę. Dodać brzoskwinie, wymieszać. Całość wylać na
galaretkę z truskawkami i wstawić ponownie do lodówki aż całkowicie zastygnie.
Przed podaniem przełożyć do formy, odwracając górą na dol, udekorować bita
śmietaną i miętą.
piękny serniczek! zabieram duży kawał ze sobą;)
OdpowiedzUsuńAle świetnie wygląda, tak letnio.
OdpowiedzUsuńtak i tak smakował.
UsuńIdziemy po kawki i już delektujemy sie tym smakowitym serniczkiem :):)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!!
Tapenda :):)
dziekuje bardzo , pozdrawiam.
Usuńtruskawkowe cudoooo
OdpowiedzUsuńdziękuje w imieniu Magdaleny.
UsuńCieszę sie ze smakował:)
OdpowiedzUsuńtak i to bardzo:)
Usuń