Steki z rostbefu z grilla
Sezon grillowy praktycznie zakończony, ale jeśli się ma grilla
elektrycznego to można grillować przecież cały rok. Tym razem na ruszt
wrzuciliśmy steki z rostbefu, w marynacie z przepisu z opakowania, w którym
steki zostały kupione. Dodałam zioła żeby wzmocnić smak. Mięso wyszło kruche i
delikatnie upieczone. Takie jakie lubimy najbardziej.
Steki z rostbefu z grilla
- 2 steki z rostbefu
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka musztardy Dijon
- rozmaryn
- świeżo mielony pieprz
- grubo mielona sol
Posiekać rozmaryn, ząbek czosnku i cebule.
Zmiksować razem cebule, czosnek, oliwę, ocet i musztardę. Wymieszać z
rozmarynem, szczyptą pieprzu, masą posmarować z każdej strony steki i odstawić
na 2 godz do lodówki. Gotowe przed smażeniem lekko oskrobać z marynaty.
Rozgrzać maksymalnie
grilla (u mnie elektryczny), posmarować oliwą, grillować steka z każdej strony
w zależności od lubienia stopnia wysmażenia od 3 do 5 minut. U mnie są steki 3
minutowe. Zawinąć w folie o odstawić na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Gotowe
na talerzu posypać grubo zmieloną solą, można podać z sosem BBQ.
Nie polecam kupować mięsa już zamarynowanego (sklepy tak przedłużają świeżość :( ).
OdpowiedzUsuńAle mieso nie było zamarynowane, tylko surowe a przepis na tę marynate był na opakowaniu
Usuńgenialny kawał dobrego mięcha:D
OdpowiedzUsuńdzieki;)
UsuńNie przepadam za takim krwistym, wolę bardziej wysmażone, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje za uwagę.
UsuńJak zwykle dobry przepis :)
OdpowiedzUsuńKtóra strona folii powinna być na zewnątrz?
OdpowiedzUsuńna zewnątrz storna błyszcząca, od środka strona matowa.
UsuńJak dla mnie jest idealnie wypieczony :-) Uwielbiam steki
OdpowiedzUsuńdla mnie tez :)
UsuńWyglada niezle :)
OdpowiedzUsuńi tak tez smakują :)
Usuń