Ciasto ze śliwkami i migdałami
Węgierki to nieodłączny znak jesiennej aury. Ja najbardziej lubię je w cieście, ich soczystość, słodycz polskich sadów. Przedstawiam wam czekoladowe szybkie i pyszne ciasto z karmelizowanymi śliwkami,. Co prawda mi się lekko zapadło i śliwki zamiast na wierzchu były w środku ale nic nie ujęło to smakowi ciasta, które bardzo szybko zniknęło. Zapewniam. Źródło
Ciasto ze śliwkami i migdałami
- 90 g masła + 1 łyżeczka do śliwek + do formy
- 2-3 śliwki węgierki bez pestek
- 70 g cukru jasnego trzcinowego + 2 łyżki do śliwek
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- odrobina koniaku lub brandy
- 60 g gorzkiej czekolady (64% zawartości kakao)
- 80 g mielonych migdałów
- 50 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 duże jajka
- 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- cukier puder
- płatki migdałowe
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Masłem wysmaruj keksowke.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki
cukru brązowego i 4 łyżki wody. Niech się zagotuje i lekko zmieni kolor. Dodać 1
łyżeczkę masła i śliwki pokrojone na ósemki, poczekać aż masło się rozpuści.
Dodać koniak i podpalić patelnie. Posypać cynamonem. Gotować około 1 minuty. Odłożyć na bok.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z pozostałym masłem (90 g). Odstawić do ostygnięcia.
W
misce połączyć mielone migdały, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć
na bok.
W
misce miksera ubić jajka z cukrem trzcinowym, aż ciasto będzie lekkie i blade. Wymieszać
z wanilią, a następnie dodać czekoladę z masłem i mąki, wymieszać aż się dobrze
połączą.
Wlać
ciasto do formy ciasto i na środku położyć polowe plasterków śliwek.
Włożyć
ciasto do piekarnika i piec przez 25 minut lub do momentu, aż wykałaczka
wychodzi sucha. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć, udekorować reszta śliwek, posypać cukrem pudrem i płatkami
migdałowymi. Skropić sosem śliwkowym pozostałym ze smażenia śliwek.
smakowite:)!
OdpowiedzUsuńmilo mi:)
UsuńOj, zjadłoby się , Świetne połączenie i ciasto znakomicie wygląda. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdziekuej bardzo:)
Usuńo matulu, jakie ciasto!
OdpowiedzUsuń:) bardzo sie ciesze ze zachwyca.
UsuńMmm, ależ to musiało wspaniale smakować...
OdpowiedzUsuńi tak było:)
Usuń