Lazania zawijana dyniowo-pomidorowa

Ten przepis kroił się w mojej głowie już od dawana, odkąd w jednej z włoskich restauracji miałam okazje zobaczyć makaron, który wyglądał jak płaty lazanii, ale miał pofalowane brzegi i zamiast tradycyjnie ułożonych na sobie były one zawinięte. Dlatego wykorzystałam ten patent, kupiłam nawet narzędzie do robienia pofalowanych brzegów makaronu, ale niezbyt one wyszły, niestety lepsze byłoby użycie tego do robienia ravioli, a którego nie mam, zrobiłam kurczakowe nadzienie i połączyłam z dwoma rodzajami sosów. Jeden dla tradycjonalistów pomidorowy a drugi dla osoby otwartej na smaki czyli dyniowy. Ogólnie obiad wyszedł pyszny, a sos dyniowy z domieszka pomidorowa rewelacyjny. Szkoda ze u nas nie można dostać takiego falowanego gotowego makaronu do lazanii. Może jakaś firm jednak zrobi ukłon w kierunku konsumentów i go wyprodukuje.  Porcja na 3 osoby.


Lazania zawijana dyniowo-pomidorowa
  • 12 płatów makaronu do lazanii 
  • 2 piersi z kurczaka
  • cukinia
  • ząbek czosnku
  • 2 szalotki (ewentualnie duża cebula)
  • 4 łyżki śmietany
  • sol
  • pieprz
  • 4 łyżki sera feta
  • 3/4 szklanki startego sera gouda
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • oregano świeże
  • 2 szt mozzarelli kulki
  • ser parmezan 
sos dyniowy:
  • 200 g dyni
  • biały pieprz
  • łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sol
  • łyżka fety
  • kilka gałązek natki pietruszki
sos pomidorowy:
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • puszka pomidorów  krojonych
  • słoiczek domowej passaty
  • przyprawy: oregano, zioła prowansalskie
  • szczypta cukru
  • sol i pieprz

    Zagotować osoloną wodę na makaron. Płaty makaronu włożyć do wody i gotować ok 10 minut. Następnie wyjąć, przełożyć do miski z zimną wodą, uważać żeby się nie skleiły ze sobą. Wyjąć i każdy osobno ułożyć na papierze do pieczenia albo desce. Jeśli macie narzędzie do wykrawania ciastek albo do ravioli to boki płatów makaronu lekko obciąć, żeby powstały fale.

    W międzyczasie, gdy makaron się będzie gotował zrobić nadzienie i sosy.
    Piersi drobno pokroić szalotki albo cebule i czosnek posiekać również drobno. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać piersi, doprawić sola i pieprzem, smażyć kilka minut aż przestanie być surowe. Dodać cebule, czosnek oraz cukinie, wymieszać, smażyć 3 minuty. Do masy dodać śmietanę, starty ser, fetę, wymieszać aż się wszystko połączy w masę. Mozzarelle pokroić w talarki. Na każdy płat makaronu rozłożyć równo porcje nadzienia, położyć po 2 plasterki mozzarelli, posypać posiekanym oregano i zwinąć w rulon.


    Na dno jednej foremki włożyć porcje sosu pomidorowego, ułożyć na środku polowe ruloników lazanii, polać 2 łyżkami sosu, posypać startym parmezanem.
    Na dno drugiego naczynia włożyć porcje sosu dyniowo-pomidorowego ułożyć na środku druga polowe ruloników lazanii, polać 3 łyżkami sosu dyniowego, posypać startym parmezanem. Jeśli nie macie to np startą goudą
    Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok 10 minut aż ser się stopi.

    Sos z dyni: dynie obrać, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać dynie i smażyć kilka minut, mieszając, co jakiś czas, żeby się nie przypaliła, następnie delikatnie posolić, podlać wodą, przykryć pokrywką i dusić ok 10 minut żeby zmiękła. Gdy dynia jest miękka przełożyć ja do blendera i zmiksować na papkę, dodać szczyptę pieprzu, czosnek, fetę i natkę pietruszki. Razem ponownie zmiksować. Z sosu odjąć 3 łyżki sosu, a do pozostałego sosu dodać 2 łyżki sosu pomidorowego, wymieszać. To będzie baza na dno zapiekanki. Sos dyniowy czysty posłuży jako sos na gore zapiekanki.

    Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona cebulę. Podsmażyć następnie dodać puszkę krojonych pomidorów oraz passate. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami. Podgrzać.



    10 komentarzy:

    Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger