Ogórki konserwowe po warszawsku
To już ostatni przepis na przetwory z ogórków na ten rok. Mam nadzieje ze was nie zanudziłam. W
każdym razie zapraszam na konserwowe ogórki wg Ewy Aszkiewicz z książki Kuchnia Polska 1001 przepisów.
Mam nadzieje ze będą wam tak smakować jak mnie.
Ogórki konserwowe po warszawsku
- 3 kg małych ogórków
- 2 papryki czerwone
- natka pietruszki
- cebula
- po kilka ziaren pieprzu
- po kilka ziaren ziela angielskiego
- po 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- duży ząbek czosnku
- marchew
- mała laska chrzanu
- koper
zalewa:
- 2,5 l wody filtrowanej
- 1,5 szklanki octu
- 1,2 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli kamiennej
Zalewę lekko podgrzewamy, dokładnie mieszamy by
składniki się rozpuściły odstawiamy do wychłodzenia. Ogórki myjemy, paprykę kroimy
na kawałki. Marchew kroimy na krążki, czosnek w plasterki, chrzan na kawałki, cebule w plasterki.
Do każdego wyparzonego słoika na dno wkładamy składniki
przyprawowe, a następnie układamy ogórki ciasno, zawsze jasnym końcem ku górze, kawałki papryki
i zalewamy zimną zalewą. Zamknąć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami.
Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki
do 2/3 wysokości i zagotować Wyjąć z garnka,
odwrócić nakrętką na spod, przykryć i zostawić do ostudzenia. Rada:
należy bardzo pilnować czasu, bo ogórki nie mogą się
gotować ani minuty, bo będą miękkie.
ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńi wart wypróbowania. zapewniam.
UsuńMoja Babcia zrobiła jednego roku konserwowe po warszawsku, ale jakoś się nie przyjęły u nas w domu i potem ich nie powtarzała. Może ja się kiedyś za nie zabiorę jeśli dorobię się większej piwnicy na przetwory.
OdpowiedzUsuń