Piersi z kurczaka mumie z suszonymi pomidorami
Znacie mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie
piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem
to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego
nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii.
Polecam.
- 4 piersi z kurczaka
- płat ciasta francuskiego
- jajko
- suszone pomidory ze słoiczka
- liście bazylii
- mozzarella
- żółty ser np gouda plastry
- feta
Piekarnik rozgrzać do
200*C. Rozwałkowane ciasto (jeśli mamy gotowe to wystarczy je rozwinąć), włożyć
do lodówki na 20 minut. Piersi oczyścić, osuszyć, jeśli są wysokie to lekko
rozbić. Przyprawić sola i pieprzem. Odstawić.
Ciasto pokroić w prostokąty o wymiarach
ok. 20 x 15 cm. Boki prostokąta ponacinać w paski o szerokości ok. 2 cm w taki
sposób by środkiem zostawić pas o szerokości ok 5 cm. Na środku pomiędzy
nacięciami ułożyć pierś, na nią położyć po 2 pokrojone drobno suszone pomidory,
2 liście bazylii, trochę pokruszonej fety, plaster mozzarelli i plaster żółtego
sera gouda. Boki ciasta zawinąć przeplatając paseczki na zmianę na filecie, aż cala będzie jak mumia. Pomiędzy paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para
mogła uchodzić. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (smarujemy same paski,
nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) i włożyć do piekarnika na 25-30 minut aż
będą złote i chrupkie. Pieczemy na papierze do pieczenia. Jeśli spód nie jest
dostatecznie chrupki przykryć filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiec.
Ja znałam tylko mumie egipskie ;)
OdpowiedzUsuńja kiedyś tez ale to sa zdecydowanie lepsze.
Usuńbardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńpolecam pozdrawiam
Usuń