Placek z jabłkami i budyniem
Przepis na to pyszne
ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest
pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie.
Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u
mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko
zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne ciasta z jabłkami.
Ja upiekłam z połowy
składników, a przepis podaje w oryginale na blaszkę mniej więcej o wymiarach 24x28.
ciasto:
- 4 szklanki mąki
- kostka miękkiego masła
- szklanka cukru
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 budynie waniliowe albo smietankowe z cukrem
- litr mleka
- 1 kg jabłek
- łyżka cukru
- 2 galaretki cytrynowe albo agrestowe
- male okrągłe biszkopty
- cukier puder
Składniki ciasta połączyć, zagnieść w kule i
podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 placki.
Budynie ugotować wg
przepisu w mleku, lekko ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z
suchymi galaretkami i łyżką cukru.
Formę wysmarować
masłem, wysypać bułką tartą, na dno włożyć pierwszy placek ciasta. Na niego
wylać ciepły budyń, ułożyć w odstępach biszkopty, na nie wyłożyć masę jabłkową,
przykryć drugim plackiem.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 60 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Wygląda przepysznie. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wygląda pysznie!:) mniammm
OdpowiedzUsuńObłędne zdjęcia. Człowiek aż robi się głodny...
OdpowiedzUsuń