Rogaliki topione z marmoladą i dynią
Uwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w lodowatej wodzie. I dzięki temu są one niezwykle delikatne i kruche. Ta metoda jest rewelacyjna, a rogaliki idealne, jako male co nieco na jesienne dni. A nadzienie można sobie każdemu skomponować wg własnego uznania i smaku. Z tej porcji wychodzi 32 szt. Źródło.
Rogaliki topione z nadzieniem z marmolady i dyni
- 500 g mąki tortowej
- 200 g masła (roztopionego)
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- jajko
- cukier puder
- dodatkowo jajko
nadzienie 1:
- marmolada
nadzienie 2:
- 2 łyżki marmolady
- 3 biszkopty pokruszone
- 2 łyżki orzechów mielonych
nadzienie 3:
- 3 łyżki puree z dyni
- łyżeczka przyprawy do dan słodkich
- łyżka serka kremowego
- łyżeczka cukru brązowego
puree z dyni:
- 1 kg dyni
- 2 łyżki wody
Puree z dyni: dynię zetrzeć na tarce, dać do garnka razem z wodą i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda odparuje. Od czasu do czasu mieszać. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki puree.
Zagnieść ponownie w kule, przeciąć na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło, pociąć na trójkąty tak jak pizze się kroi.
Składniki na 2 i 3 nadzienie wymieszać ze sobą w miseczkach. Na każdy trójkąt położyć łyżeczkę nadzienia i zwijać w rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w 180 stopniach do zezłocenia, około 10 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Są piękne :) I muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńoj tak były. warto zrobić.
UsuńMoja Babcia robiła topione drożdżowe, pyszne jest :)
OdpowiedzUsuńmądra babcia: )
Usuńcudowne! mogę, mogę jednego?;)
OdpowiedzUsuńależ oczywiście:)
UsuńPyszne są takie rogaliczki. Mniam, narobiłaś mi chęci na takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńzrób, bo warto. pozdrawiam.
UsuńWidziałam juz u Ciebie na FB, cudne :-)
OdpowiedzUsuńdziekuje;)
Usuń