Sałatka z kapusty chilli
Ta sałatka to wariacja sałatki, która już była tutaj wcześniej. Wykorzystałam do niej
gotowy sos chilli, aby zaostrzyć smak i nadać jej innego, słodko-kwaśnego charakteru. Sałatka idealnie nadaje się do słoików na zimę, a także na co dzień na świeżo do obiadu. Warto zmieniać kombinacje
warzyw, sos i tak będzie pyszny
i ożywi każdą sałatkę z kapusty.
Sałatka z kapusty chilli
- 2 kg kapusty białej
- duży ogórek wężowy
- 2 marchewki
- por
- 1/2 kg cebuli
- 4 papryki kolorowe
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1,5 szklanki słodkiego sosu chilli
- 3/4 szklanki octu 10 %
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
Warzywa umyć. Marchew, oskrobać, zetrzeć na
grubej tarce jarzynowej. Kapustę poszatkować, cebule pokroić w półplasterki. Ogórka,
pora pokroić w plasterki, a paprykę w paski. Pietruszkę drobno posiekać. Warzywa włożyć do dużej miski, wymieszać.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą, tak by
cukier i sol się rozpuściła. Następnie wlać do warzyw i dokładnie wszystko
wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dobrze
wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić
suchymi czystymi nakrętkami. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować
wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować
15-20 minut. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić
do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.
bardzo mi się podoba ta suróweczka:)
OdpowiedzUsuńpolecam warto, jest pyszna.
UsuńZainspirowana :) Nie pamiętałam co dokładnie, ale kupiłam warzywka, poszatkowałam, a wieczorem zrobię, trochę po swojemu, tylko przyniosę słoiki z pracy :D Tak to jest jak się wpadnie w wir przetworów, nawet gdy w mieszkaniu nie ma miejsca :) Zobaczyłam przepis, "chodził za mną" i już :)
OdpowiedzUsuńciesze się , daj znać jak ci wyszła.
Usuńbrzmi zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńmiło mi. pozdrawiam.
Usuń