Żeberka w kapuście i winie
Jesień nadeszła pełną parą a
z nią na nasze stoły wędrują bardziej
treściwe jesienne obiady. Jednym z naszych ulubionych w tym okresie są żeberka zapiekane
razem z kapustą, raz świeżą a raz
kiszoną. Syte, treściwe, rozgrzewające danie, typowo polski
klasyk. Zapraszam.
- duży płat żeberek wieprzowych ok 1,5 kg
- główka malej białej kapusty albo 1/2 dużej
- 1-2 cebule
- 250 ml bulionu lub wody
- 250 ml wina białego wytrawnego
- sol
- pieprz czarny świeżo mielony
- łyżka czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 8 wędzonych śliwek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na
porcje. Kapustę poszatkować, cebule pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać
do 180 st.
Na rozgrzany tłuszcz dać żeberka przyprawione
solą i pieprzem. Smażyć z każdej strony do mocnego zrumienienia. Żeberka zdjąć
z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni na tym tłuszczu podsmażyć
cebulę, zdjąć z patelni. Kapustę włożyć na patelnie po smażeniu się żeberek i
cebuli, przyprawić pieprzem, papryką, cząbrem, tymiankiem, dodać liście laurowe
i ziele angielskie, mieszając smaży przez jakieś 5 minut. Dodać cebule, wymieszać.
Podlać winem, poddusić chwile, aż wino lekko odparuje, podlać bulionem, dodać śliwki
i wymieszać. Polowe kapusty przełożyć do naczynia żaroodpornego albo brytfanki,
na to ułożyć żeberka i przykryć szczelnie pozostałą kapustą z sosem. Przykryć naczynie
i włożyć do piekarnika na ok.75- 90 minut w zależności od wielkości i ilości żeberek.
W trakcie można delikatnie przemieszać górną warstwę kapusty. I gotowe. Żeberka
są miękkie łatwo odchodzą od kości.
Można użyć zamiast kapusty świeżej kapusty
kiszonej i postępować wg przepisu dokładnie tak samo.
Pyszne danie, rozgrzewające i konkretne. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńciesze sie, pozdrawiam.
Usuńojooj, zjadłabym takich żebereK!
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam.
Usuńżeberka w kapuście, to chyba moje ulubione:) wspaniale aromatyczne wychodzą:)
OdpowiedzUsuńmoje tez szczególnie jesienią i zima.
UsuńPotrawa zapewne smaczna, na zdjęciach wyszła też bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńdziekuje bardzo.
UsuńDziękuję za przepis, żeberka wyszły przepyszne. Pomieszałam kapusty - kiszoną i świeżą i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Smakowite :)
OdpowiedzUsuńGoha
bardzo się ciesze i polecam na przyszłość.
Usuń