Zupa cebulowa na winie z camemberem
Obiecałam wam ze raz w miesiącu będzie pojawiał się przepis Julii Child. W zeszłym mi się to nie udało, ale ten miesiąc kończę jej przepisem na zupę cebulowa. Moja wariacja tej zupy polega na zapieczeniu jej pod serem camembert, co dało niezwykły smak i efekt. Sama zupa jest genialna i często do niej wracamy, a w tym wydaniu jeszcze lepsza. Polecam.
- 1 l bulionu lub rosołu
- bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki)
- 4 cebule
- 2 łyżki mąka
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 250 ml wina wytrawnego białego
- pieprz czarny mielony
- sól
- 2 ząbki czosnku
- czerstwy chleb na grzanki
- mały camembert po 1 na osobę
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanym maśle z oliwą. Oprószyć mąką i smażyć dalej, póki mąka się nie zezłoci. Dolać wino i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki). Zagotować, przykryć i gotować przez 45 minut na małym ogniu.
Po ugotowaniu bouquet garni usunąć z zupy. Chleb pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Ser pokroić na plastry. Zupę przelać do miseczek, najlepiej kamionkowych. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiec w nagrzanym do temp. 200 C piekarniku, aż do stopienia się sera.
Wygląda wyśmienicie, aż chce się przebić łyżeczką warstwę sera.
OdpowiedzUsuńTen camembert aż by się chciało łyżką dziabnąć :-))
OdpowiedzUsuńo matko jaka obłędna!:D
OdpowiedzUsuńWyszła naprawdę zjawiskowo. Taki obiad to marzenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńTy i Julia dajecie czadu :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zupy:)
OdpowiedzUsuńOoo... to jest przepis którego szukałem od dawna, bo mam ochotę na zupę cebulową :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do siebie www.kulinarnyblog.pl
polecam.
Usuń