Zupa ogórkowa
Powiecie zwyczajna zupa, ze każdy wie jak ją ugotować. Ale każdy z nas
ma na nią swój jeden, jedyny sprawdzony sposób, a ze klasyka to co... klasyka
nigdy nie jest nudna, tak jak ta zupa z domowych, kiszonych ogórków, jedna z
naszych ulubionych.
- 6-8 szt ogórków kiszonych
- żeberko wieprzowe ok 500 g
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- por
- cebula
- kilka ziemniaków
- albo 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- kilka łyżek śmietany do zup
- masło do smażenia
- natka
Zalać woda żeberko, obrane marchewki, seler, pietruszkę i pora. Dodać sol pieprz,
ziele angielskie i liść laurowy. Gotować bulion około godziny. W połowie gotowania dodać
pokrojone w kostkę ziemniaki.
Jeśli mamy wcześniej gotowy bulion albo rosół to ten etap
pomijamy. Do bulionu damy ziemniaki i rozpoczniemy gotować zupę.
Po
ok godzinie wyjąć z wywaru warzywa i mięso. Mięso obrać z kości dodać do
wywaru. Marchewkę zetrzeć albo pokroić w kostkę. Ogórki kiszone zetrzeć na
tarce, a cebule drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać ogórki i
cebule. Podsmażyć kilka minut, a następnie dodać do gotującego się wywaru razem
z posiekaną natką albo koperkiem. Gotować ok 5 minut. Do zupy dodać ponownie
ziemniaki, pokrojone mięso i warzywa, przyprawić do smaku, np dolewając trochę kwaśnicy z ogórków.
Ja
zupy nie zatrzepuję ani mąką ani nie dodaję do całości śmietany, bo nie każdy u
nas lubi ją w takiej postaci. Dlatego zupę radzę wlać na talerze, na środek dać kleks ze śmietany.
Gotowe.
Nigdy nie podsmażałam ogórków do ogórkowej. Następnym razem spróbuję :)
OdpowiedzUsuńmnie nauczyła tak mama i wydaje mi się ze zupa jest smaczniejsza.
Usuńja też musze przetestować to podsmażanie, bo nigdy tego nie robiłam:) pomysł świetny!
OdpowiedzUsuńmam nadziej ze sposób wam sie spodoba.
Usuńdzien dobry a co zrobic z warzywami ktore zostaly? mieso pokroic?
OdpowiedzUsuńtak wszystko dodać do zupy. mięso jak jest napisane pokroić.
Usuńzupa pyszna bede robil ja najczesciej.przepis swietny dzieki
OdpowiedzUsuńdziękuje, ciesze się ze smakowała.
Usuń