Brownie z masą krówkową

Macie ochotę na chwileczkę zapomnienia, na chwileczkę rozpusty? Jeśli tak to polecam upiec to ciasto. Wilgotne brownie z wypływającym karmelem to niezwykła przyjemność dla ciała i ducha. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, może wam się wydawać ze jest nieupieczone, ale takie ma być, wilgotne, jakby to był zakalec, klejące się i o to właśnie chodzi. Kolejna odsłona brownie - boska. Przepis Roxany. Ona co prawda użyła do środka cukierków z płynnym karmelem, ale u nas tego typu cukierki są niedostępne, a inne które próbowałam się nie nadawały dlatego zamieniłam je na masę krówkową.

A przy okazji polecam brownie chilli, banana split, kawowe, piernikowe, z masłem orzechowym, z piankami.  


Brownie z masa krówkow
ą 
  • 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej (113 g)
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 90 g mąka pszennej
  • 60 g kakao niesłodzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 puszki masy krówkowej  
  • 1 jajko


Rozgrzej piekarnik do 180 st.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce przez ok 2 minuty mikserem utrzeć na puszystą masę masło i cukier. Dodać 2 jajka, po jednym na raz, ubijając cały czas. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Powoli dodawać kakao w proszku, sól, przesianą mąkę i wymieszać aż się wszystko połączy. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1/4 do 3/4. Mniejszą część ciasta wyłożyć na dno formy. Na ciasto położyć łyżką masę krówkową robiąc mniejsze i większe placki. Pozostałe 3/4 ciasta wymieszać z jajkiem. Ciasto wlać do formy na masę krówkową. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.


9 komentarzy:

  1. Brownie z masą kajmakową ? To połączenie moich 2 słabości ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A już myślałam, że nic nie uratuje tego dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto byłoby moją zgubą, bo uwielbiam czekoaldę i kajmak...Nawet nie chcę myśleć co by było, jakby to stało przede mną...;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. to prawda, totalna rozpusta!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brownie wygląda wspaniale, piękne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, obłęd !:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger