Chleb z garnka
Czy i wam się
zdarza zapomnieć kupić chleb na wolny dzień, gdy wszystkie sklepy są zamknięte? I co zrobić, gdy głód wkrótce zajrzy
nam w oczy, a dziatki płaczące będą się domagały świeżej pajdy chleba? Jest na
to sposób wystarczy zrobić najprostszy chleb na świecie, chleb z garnka. Jeśli mamy
w domu mąkę i drożdże
suszone to brak chleba nam już nie dokuczy. Dla mnie jest to zawsze awaryjny
przepis. Źródło.
- 3 szklanki mąki ( u mnie pszenna typ 650)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- mąka do podsypania
- olej do wysmarowania miski
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
drożdże i sól, mieszamy. W mące robimy dołek, wlewamy wodę i mieszamy ciasto
łyżką, mikserem lub ręką. Mieszamy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę nakrywamy
folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w
normalnej pokojowej temperaturze.
Po
12-18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz
odgazowujemy, czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez
złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartymi
dłońmi. Jeśli by się okazało, ze ciasto w misce jest zbyt płynne wystarczy przy ugniataniu dać trochę
więcej mąki. Ciasto ma być lekkie, ale nieklejące się do rąk. Formujemy kule i
kładziemy gładką stroną do góry, a złączeniem na dół np na misce wysmarowanej
odrobiną oliwy i posypanej otrębami, sezamem albo niczym, jeśli robimy bez
ziaren. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w misce na
blacie na ok. 2 godziny lub aż chleb powiększy się ok. 2 razy.
Nagrzewamy
piekarnik maksymalna temperatura wstawiając do niego puste, niczym niewysmarowane
naczynie żaroodporne lub żeliwne, w którym będziemy piec chleb (garnek bez
plastikowych elementów). Naczynie musi grzać się ok. 1/2 godziny od włączenia
piekarnika, musi być bardzo gorące.
Miskę z chlebem odwijamy i zsuwamy ciasto do gorącego garnka, posypujemy mąką,
naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie do piekarnika. Obniżamy
temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę
i dopiekamy ok. 10-15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.
Mąka
użyta to mąka wiejska typ 650, ale można użyć nawet mąki tortowej lub
poznańskiej czy innej podobnej. A jak dokładnie upiec taki chleb pomoże wam
obejrzenie tego i tego filmiku.
niesamowity! bardzo apetyczny:)
OdpowiedzUsuńUratowani, garnek! :)
OdpowiedzUsuńprzydaje się garnek, prawda ? u mnie też :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda rewelacyjnie, zdecydowanie zapisuję do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńSmakowity chlebuś.:)
OdpowiedzUsuńA czy może być np. taki rondel? Bo garnki strasznie drogie!
OdpowiedzUsuńhttp://allegro.pl/berghoff-rondel-zeliwny-neo-18-cm-akcesoria-i3872875197.html
tak jeśli ma przykrywkę.
UsuńŁadny mi to awaryjny chleb, jak dzieci musiałyby czekac na niego prawie dobę :/:/:/
OdpowiedzUsuńdla mnie awaryjny, tak go nazwałam i się tego będę trzymać. jest smaczniejszy do chlebów na drożdżach wypiekanych na szybko po 2h wzrostu.
Usuńja robię tylko na zakwasie i bez garnka ale kiedyś i taki spróbuję :) polecam do chlebka wrzucić kminek, czarnuszkę a na spód grubo płatki owsiane.
OdpowiedzUsuńo czarnuszek chętnie wykorzystam.
UsuńA coś dla cukrzyków?
OdpowiedzUsuńA jeśli nie mam drożdży instant tylko zwykłe w kostce?
OdpowiedzUsuńto należy dać 25 g drożdży świeżych rozrobionych w niewielkiej ilości ciepłej wody. .
Usuńchlebek wygląda smakowicie i na pewno wypróbuje przepis :) ps. gdy głód faktycznie zajrzy nam w oczy, a sklepy pozamykane to 12-18h, na które trzeba odstawić chlebek załamuje :), pewnie wcześniej otworzą sklep :)
OdpowiedzUsuńmy na śniadanie jemy najczęściej płatki więc taki chleb na kolacje po 12 h czekania nie jest problemem.
UsuńA czy może to być mąka żytnia lub przynajmniej razowa? Jeśli tak, to jaka?
OdpowiedzUsuńobawiam się że te mąki będą zbyt ciężkie na zwykłe drożdże i taki wyrost chleba, jeśli już to spróbowałabym z mąką pszenną orkiszową np pełnoziarnistą.
UsuńWłaśnie upiekłam - wygląda rewelacyjnie! Mam nadzieje, że będzie pyszny! Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńciesze sie niezmiernie. pozdrawiam.
Usuń