Ciasto włoskie z dyni - torta di zucca
Obiecane ciasto
sprzed tygodnia, jako ostatni dyniowy przepis w tym roku. To włoskie ciasto
jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne, wilgotne i szybko
znika. Dla niezdecydowanych dodam ze nie smakuje dyniowo, ale marchewkowo z nuta
cytryny. Przepis z ulotki Tesco w wykonaniu Roberta Makłowicza. Bardzo, bardzo udana wersja.
Torta di zucca
- 600 g obranej dyni
- 150 g masła
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
- 50 g rodzynek
- 1 kieliszek rumu
- skórka starta z 1 cytryny
- 75 g pszennej mąki
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder
Dynie
pokrojoną w kostkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, wkładamy do gorącego
piekarnika i pieczemy, aż zmięknie a woda odparuje.
Gdy będzie całkiem miękka, dokładnie miksujemy razem z miękkim masłem, dodając
po chwili sól, cukier i zmielone migdały, drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z
cytryny, wcześniej namoczone w rumie rodzynki oraz startą skórkę cytrynowa,
całość bardzo dokładnie mieszamy.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszając, dodajemy lekko ubite żółtka. Z
białek ubijamy sztywną piane, delikatnie, dokładnie mieszamy z ciastem.
Całość przekładamy do wysmarowanej masłem okrągłej formy tortowej o średnicy 20
cm. Wkładamy
do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 1 godz. (po nakłuciu ciasta
drewnianym patyczkiem powinien on być suchy i czysty). Ostudzony tort wyjmujemy
z formy, posypujemy cukrem pudrem, podajemy.
Piękne ciasto. Zjadłabym chętnie. Pozdrawiam na miły dzień :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo również pozdrawiam.
Usuńtotalna porażka. uważam, że w przepisie jest zdecydowanie za mało mąki i wyszła zupełna "ciapa"
OdpowiedzUsuńprzykro mi, ale przepis pana Makłowicza, nic w nie zmieniałam, mi wyszło.
Usuń