Domowa przyprawa do piernika

Do tej pory przyprawę do piernika kupowałam gotową, ale zachęcona wpisami o przyprawie zrobionej domowym sposobem i po przeczytaniu składu kilku gotowych przypraw postanowiłam ją w końcu zrobić. Tym bardziej ze niestety w gotowych mieszankach czają się na nas rożne niespodzianki, które się raczej w takiej przyprawie nie powinny znaleźć jak od mąka, cukier, kakao, gorczyca, majeranek a nawet maltodekstryna. I co, zachęciłam was do zrobienia swojej, aromatycznej, zdrowej, domowej przyprawy, od której dom w święta będzie pachniał pysznymi świętami?




Domowa przyprawa do piernika

  • 50 g kory cynamonu 
  • 30 g mielonego imbiru
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 szt zielonego kardamonu
  • 10 g całych goździków
  • liść laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki korowego pieprzu 
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego


Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy, albo zmiksować lub jeśli macie odpowiednią siłę to utłuc dokładnie w moździerzu. Gotowe wymieszać, przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.


8 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger