Drożdżowe bułki z sałatką grecką
Pomysł na
nietypowe bułki z nadzieniem jak sałatka grecka. Idealne na przekąskę, na
kolacje, na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Samo ciasto jest idealne na
wykorzystanie je na samoistne bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze
pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli
zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to
przepis Roxany.
Drożdżowe bułki z sałatką grecką
ciasto:
- 4 szklanki (480 g) mąki chleb
- 1/4 szklanki (60 ml) letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki (120 ml) oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 - 2/3 szklanki (120-160 ml) wody
- 1 szklanka rozdrobnionego sera feta
- papryka czerwona
- 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
- oliwki zielone
- 2 czerwone cebule
- 150 g jogurtu naturalnego
- duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- świeże posiekane oregano
- odrobina pieprzu
Do
miski przesiać mąkę i zrobić w środku dołek. Wlać 60 ml wody, wsypać drożdże.
Poczekać kilka minut w temperaturze pokojowej, aż na powierzchni mąki i wody
utworzy się z drożdży pianka.
Następnie
dodać oliwę z oliwek, sól, oregano i jajko i rozpocząć mieszanie za pomocą miksera
najlepiej z hakiem chlebowym, powoli dodając tyle wody, aby ciasto odeszło od
brzegów miski, i ładnie się zagniotło w miękkie ciasto. Ugniatać przez 3-5
minut. Ciasto można także wyrobić ręcznie na posypanej mąką stolnicy
postępując w ten sam sposób, zagniatając
ciasto przez 10 minut. Ewentualnie włożyć składniki do maszyny do pieczenia
chleba i włączyć program na wrabianie ciasta drożdżowego.
Wyrobione
ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią i pozostawić w temperaturze
pokojowej, aż podwoi swoją objętość.
W miedzy czasie, gdy
ciasto wyrasta pomidory pokroić w kostkę lub na połówki koktajlowe, cebule w
piórka lub kostkę, paprykę opiec na czarno i zdjąć skore, pokroić w plasterki.
Oliwki pokroić na plasterki.
Składniki sosu wymieszać.
Składniki sosu wymieszać.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na omączony stół, zagnieść przez minutę i podzielić ciasto na
4 części, uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek kwadratowy
20x20 cm.
Na brzegu każdego placka ułożyć trochę pomidorów,
oliwek, cebuli, papryki i pokruszonego sera feta, polać łyżeczką sosu, zagiąć brzegi do środka i
zrolować jak tortille, ułożyć obok siebie w zamknięciem do dołu w
naczyniu/foremce wyłożonej papierem do pieczenia, ja używam foremki
teflonowej. Na wierzchu każdej bułki zrobić nacięcia żeby para mogła się
wydostać. Ja zrobiłam je za male i w takcie pieczenia się zasklepiły wiec radzę
zrobić je większe i szersze.
Przykryć i pozwolić ponownie wyrosnąć do 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Kiedy bułki podrosną i będziemy je wkładać do piekarnika należy obniżyć temperaturę do 180 st. i piec je przez około 30 minut. Ostudzić lekko na patelni przed wyjęciem. Podać z sosem czosnkowym, albo tzatziki.
Piekarnik nagrzać do 200 st. Kiedy bułki podrosną i będziemy je wkładać do piekarnika należy obniżyć temperaturę do 180 st. i piec je przez około 30 minut. Ostudzić lekko na patelni przed wyjęciem. Podać z sosem czosnkowym, albo tzatziki.
Doskonały pomysł na przekąskę...
OdpowiedzUsuńdziekuje. pozdrawiam.
UsuńChętnie bym wzięła taką bułeczką na drugie śniadanie do szkoły :)
OdpowiedzUsuńdo szkoły idealna. faktycznie. pozdrawiam.
Usuńo matko, takie bułeczki z tzatziki to musi być niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńoj były, dlatego warto je zrobić.
Usuń