Karczek z pończochy
Pora na domową wędlinę, czyli wiem, co jem. Po raz kolejny wykorzystałam sprawdzony
wcześniej wielokrotnie przepis na schab z pończochy. Tym razem jednak do pończochy
trafił karczek, jako przedświąteczna próba tego mięsa. Jak widzicie wyszedł piękny, różowy
z lekkim tłuszczykiem, podsuszony kawał pysznego mięska, domowej wędliny. Sposób się
sprawdza, dlatego polecam, ryzykujcie i róbcie.
Karczek z pończochy
- 1,5 kg karczku, najlepiej wąski, długi kawałek
- 45 g soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka tymianku suszonego
- 2 łyżeczki igieł rozmarynu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 1 łyżka cukru
- 6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
- 6 szt ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 5 szt jałowca
Na początek zrobić marynatę. Majeranek, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, pieprz kolorowy i jałowiec utrzeć przez chwile w moździerzu. Dodać pokruszony liść laurowy, sól, pieprz, cukier i czosnek. Wszystko wymieszać.
Karczek umyć, dokładnie osuszyć i natrzeć mięso marynatą z każdej strony. Włożyć do naczynia z pokrywką (np. żaroodpornego) i włożyć do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso obracać na druga stronę i odlewać tworzący się płyn.
Po 5 dniach mięso wyjąć i włożyć do pończochy, związać na gorze i powiesić w suchym, przewiewnym, ciepłym miejscu. Tak przygotowany karczek zostawić do wyschnięcia na 5 dni. Po tym czasie mięso wyciągnąć z pończochy i rozkoszować się jego smakiem. Najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Smacznego!
Karczek umyć, dokładnie osuszyć i natrzeć mięso marynatą z każdej strony. Włożyć do naczynia z pokrywką (np. żaroodpornego) i włożyć do lodówki na 5 dni. Dwa razy dziennie mięso obracać na druga stronę i odlewać tworzący się płyn.
Po 5 dniach mięso wyjąć i włożyć do pończochy, związać na gorze i powiesić w suchym, przewiewnym, ciepłym miejscu. Tak przygotowany karczek zostawić do wyschnięcia na 5 dni. Po tym czasie mięso wyciągnąć z pończochy i rozkoszować się jego smakiem. Najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony. Smacznego!
Pora kupić pończochy, nie na zimę - na schab ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie:)
UsuńBernika, a nie był surowy w środku? Schab robiłam i wychodzi znakomity, a raz zrobiłam szynkę i środek niestety był surowy, niedosuszony.
OdpowiedzUsuńnie jest, dlatego trzeba kupić wąski a długi. szynki tez bym sie bala bo szynka jest gruba.
Usuńfantastycznie wygląda:D
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńrobiłam taki świetny jest:)
OdpowiedzUsuńdokladnie:)
UsuńMówimy o takiej zwykłej nylonowej pończosze,czy ma być jakaś specjalna??
OdpowiedzUsuńzwykle rajstopy, albo pończocha, ja to nawet do kolanówki wkładam.
UsuńPierwszy raz słyszę o tym sposobie, do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpolecam i schab i karczek w ten sposób zrobiony.
UsuńGdzie wieszacie mięso?
OdpowiedzUsuńobecnie w spiżarce która mieści sie za garażem bo tam jest najchłodniej i przewiewniej. latem w kuchni bo mam dość chłodno wtedy w domu.
UsuńHej, zrobiłem w ten sposób karczek, wczoraj go próbowałem. Wyszedł naprawdę smaczny, piękny kolor, wygląd, coś dla fanów "surowych wędlin", chociaz wg mnie i mojej żony zrobiłem jeden błąd a mianowicie użyłem zbyt dużo ziół. Przez to w moim karczku majeranek i kmin rzymski troche za bardzo zdominowały smak - nauczka na przyszłość... Ale wiem jedno, tego typu wędlinka na stałe wchodzi do repertuaru mojej kuchni :) ...juz planuję kolejną :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam autorkę i dziękuje za inspiracje :) Kroni
bardzo sie ciesze! pozdrawiam.
UsuńA nie trzeba tego peklować w soli peklowej?
OdpowiedzUsuńnie trzeba, w tej wersji suszonego schabu, boczku czy karczku nie trzeba.
UsuńDziękuję :)
Usuńw przepisie jest - powiesić w ciepłe przewiewne miejsce, a w komentarzach - w spiżarce bo jest chlodno....to w ciepłe czy zimne miejsce ?
OdpowiedzUsuńprzewiewne czyli takie w którym nie będzie za ciepło i bedzie wymiana powietrza bo np przy kaloryferze, czy w kuchni w ktorej jest ciepło, parnie, kiepski obieg powietrza mięso może nam się zepsuć zamiast skruszeć. po prostu często spiżarka jest taki miejscem w którym jest chłodniej niż w innych pomieszczeniach i często tam dziewczyny susza swoje wędliny..
Usuńnajlepiej uszyć woreczek z podwójnie złożonej gazy ,bo w pończosze jest dużo sztuczności
OdpowiedzUsuń