Kotlety z ryżu
To jedno z popisowych dan
mojego męża. Robi je zawsze, kiedy ja nie mam czasu na przygotowanie obiadu albo
kiedy w lodówce hula tylko wiatr. Jest tanie, sycące, proste i idealne dla
wegetarian i na piątkowy obiad. Polecam te alternatywę domowych kotletów, szczególnie
z sosem pomidorowym.
Kotlety z ryżu w sosie pomidorowym
- 2 woreczki ryżu (woreczek 120 g)
- 2 cebule
- bułka tarta
- 2 jajka (1 jajko na 1 woreczek ryżu)
- 300 g sera żółtego startego
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 2-3 łyżki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Ryż ugotować na dość miękko z dodatkiem soli. Odstawić, żeby przestygł. Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę. Do ryżu dodać posiekana cebule, 2 surowe jajka, starty ser na grubych oczkach, posiekana natka, majeranek, przeciśnięty czosnek, pieprz, sól i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie spoista do wyrabiania z niej kotlecików, dobrze wyrobić. Etap dodawania bułki każdy musi wyczuć sam. To mogą być 4 łyżki a może być więcej. Zostawić masę na kilka minut, żeby bułka wpiła wilgoć i zespoiła masę zanim będziemy robić kotleciki. Z masy uformować kotlety, jak na mielone. Jeśli się będą rozpadać dodać jeszcze bułki. Nie zrażać się ze masa się mocno klei do rak. Kotlety obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem, np pomidorowym, na który przepis znajdziecie tutaj.
Sos pomidorowy
- oliwa
- czosnek
- cebula
- koncentrat lub pomidory z puszki
- przyprawy: zioła prowansalskie
- szczypta cukru
- sol i pieprz
- 2 łyżki śmietany
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, dodaje posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona cebulę. Podsmażam, następnie dodaje albo puszkę pokrojonych pomidorów albo 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami i śmietaną. Podgrzewam. Jeśli sos jest gesty to podlewam go chochlą wody żeby się zrobił sos. Gotowym sosem polać gołąbki.
w końcu będę musiała wypróbować:) wiele się o tych kotlecikach nasłuchałam, aż mam na takie ochotę!
OdpowiedzUsuńwarto szybkie tanie pyszne danie.
UsuńFajny mąż :)
OdpowiedzUsuńdziękuję przekażę mu.
UsuńMuszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńwarto polecam.
UsuńA ja dziś właśnie robię kotleciki, sos już gotowy, pachnie nim cała kuchnia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
ciesze sie pozdrawiam.
UsuńNa początku obawiałam się, że kotleciki z racji małej ilości głównych składników mogą być dość przeciętne, ale wypróbowałam przepis i są przepyszne. Same w sobie są bardzo smaczne, ale ten sos jeszcze bardziej polepsza smak. Dodałam tylko mniej cebulki, bo miałam 1 bardzo dużą w domu, a też nie jestem przyzwyczajona do ostrych smaków. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńa śmietana to 30 czy 18 czy 12 procent ?
OdpowiedzUsuńśmietana kwaśna 18 lub 12. a można zrobić klasyczny pomidorowy sos bez dodatku śmietany.
Usuńpycha:)
OdpowiedzUsuń