Miseczki musli z owocami

Zdrowe śniadanie.. ile razy się zastanawiamy jakie powinno być. Mi zdrowe śniadanie kojarzy się niezmiennie z płatkami owsianymi zalanymi mlekiem, którego to śniadanie niestety nie cierpię. Ale, od czego jest kulinarna wyobraźnia? Pomyślałam ze moje znienawidzone płatki można zamienić na pyszne śniadanie w postaci chrupiącego musli z owocami. Ale żeby nie było tak prosto postanowiłam ulepić z nich miseczki, do których można włożyć owoce. I co czy teraz nie lepiej i smaczniej? To jest idealne śniadanie.  


Miseczki musli z owocami
  • 350 ml płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych 
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 50 ml rodzynek
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 50 g roztopionego masła 
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego 
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wysmaruj formę do muffinek masłem najlepiej, jeśli będzie silikonowa. W metalowej może się ciasto za bardzo przykleić do brzegów.
W misce wymieszaj płatki owsiane, migdałowe, kukurydziane, siemię lniane, rodzynki. Masło rozpuść w garnuszku, podgrzewaj chwile aż nabierze lekko brązowego koloru.  Zdejmij z ognia i dodaj cukier trzcinowy, sok, miód, przyprawy, sól i dokładnie wymieszaj. Wlej całość do miski sypkimi składnikami i wymieszaj dokładnie. masa wyłóż dno i boki foremek, nie wypełniaj całości, maja powstać miseczki.
Piec w piekarniku przez 12 minut, aż miseczki będą złote i chrupiące. Ostudzić, a następnie wyjąć je ostrożnie ostrym nożem.
Podawać ze świeżymi owocami, jogurtem i sokiem pomarańczowym.


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger