Muffinki bananowo-dyniowe z nutella
Pomalutku kończymy nasze tegoroczne spotkanie z dynia. Co prawda zostało mi
jeszcze trochę nadzienia z dyni
po tym jak mąż ja artystycznie wyciął na dekoracje przed dom na Halloween, wiec
pewnie jeszcze coś się z tej
dyni pojawi. A na razie zapraszam was na dyniowe muffinki z dodatkiem bananów i
nutelli. Myślę, ze takie połączenie niejednego smakosza słodkich wypieków zadowoli. Przepis z którego korzystałam zmieniłam o dodatek nutelli i otoczkę z cukru. Źródło.
Muffinki bananowo-dyniowe z nutellą
- 2 szklanki mąki pszennej (albo można 1 pszenną i 1 pszenną razową)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do dan słodkich
- 2 przejrzałe banany
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- nutella
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 kostka masła, roztopionego
- 1 kg dyni
- 3 łyżki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 ½ łyżeczki mielone ziele angielskie
- 1 ½ łyżeczki mielonych goździków
Składniki przyprawy
wymieszać w słoiczku, zamknąć szczelnie. Wydajność na 5 łyżek. Używać do
wypieków z dynia, do korzennych ciast, do jabłeczników, itp.
Puree:
Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje.
Od czasu do czasu mieszać. Na koniec, gdy już dynia jest odpowiednio gęsta
odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki puree.
Rozgrzać piekarnik do
180 st. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawę razem
do miski. Dodać cukier, wymieszać suche składniki. Banany rozgnieść na papkę. W
osobnej misce wymieszać banany, dynie, olej, jajka i wanilie. Następnie mokre składniki wlać do suchych i
wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Do blaszki, formy na
muffinki dawać po 2 łyżki farszu, na to 1 łyżeczkę nutelli, a następnie
przykryć łyżką ciasta. Formy nie trzeba niczym smarować przed włożeniem ciasta.
Piec przez 15-20 minut, aż babeczki będą miały złoty kolor. Wyjąć z piekarnika
i ostudzić przez 10 minut. Z tej porcji wychodzi ok 15-18 standardowych
babeczek lub 30 mini babeczek.
Otoczka.
Stopić masło. W misce wymieszać cukier i cynamon. Po schłodzeniu babeczek wyjąć
je na talerz, każdą posmarować masłem i obtoczyć w mieszaninie cukru.
Super babeczki, taka patera do babeczek by mi się przydała:)
OdpowiedzUsuńZdjęcia pyyyyszne:-)
OdpowiedzUsuńPrzyciągające te babeczki :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają i pewnie smakują
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają
OdpowiedzUsuńBez nutelli też pycha!
OdpowiedzUsuńciesze sie :)
Usuń