Placek ziemniaczany zapiekany jak z Osła
Czy każdy placek ziemniaczany musi być tradycyjnie z cukrem albo
sosem? Czy można podać inaczej?
Pewnie, ja zrobiłam zapiekankę z placka z dodatkami, do której możecie wykorzystać
akurat to, co macie w lodowce. Taki ziemniaczany torcik, który wierzcie mi
naprawdę był syty i pysznie smakował. Inspiracją była wizyta w barze wegetariańskim Złoty Osioł.
Placek ziemniaczany zapiekany z warzywami
placki:
- 800 g ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 250 g pieczarek
- 2-3 łyżki masła
- mozzarella miękka albo twarda
- kapary
- suszone pomidory
- papryka czerwona świeża
- ogórki konserwowe
- natka pietruszki
Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach,
trochę je odsączamy. Obieramy cebule i również ścieramy cebulę, dodajemy do
ziemniaków, do tego przeciskamy przez praskę czosnek. Wbijamy jajko,
mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Mieszamy. Rozgrzewamy
olej na patelni i smażymy 3 duże placki na patelni. W takcie pieczenia
odwracamy je przy pomocy talerza. Gdy placki są rumiane i mamy pewność ze nie są
surowe w środku, odkładamy w cieple miejsce. W trakcie smażenia przygotowujemy
dodatki.
Rozgrzewamy piekarnik
do 180 st.
rewelacja! oczywiście, że nie każdy placek ziemniaczany musi być taki sam:)
OdpowiedzUsuńNabrałam wielkiej ochoty na takie wypasione placuszki!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Uwielbiam placek ziemniaczany na słono <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNooo.. taki placek to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuńJa najczęściej jadam z soloną śmietaną ;) Ale taka odmiana i placek na wypasie jak najbardziej mile widziane :)
OdpowiedzUsuńP.S. Wkradł Ci się chochlik we wstępie (autokorekta?) i twierdzisz, ze do przygotowania placków można wykorzystać aktora ;)
w oryginalnym osłowym przepisie w cieście jest jeszcze śmietana i mozarella :)
OdpowiedzUsuń