Placek ziemniaczany zapiekany jak z Osła

Czy każdy placek ziemniaczany musi być tradycyjnie z cukrem albo sosem? Czy można podać inaczej? Pewnie, ja zrobiłam zapiekankę z placka z dodatkami, do której możecie wykorzystać akurat to, co macie w lodowce. Taki ziemniaczany torcik, który wierzcie mi naprawdę był syty i pysznie smakował. Inspiracją była wizyta w barze wegetariańskim Złoty Osioł.


Placek ziemniaczany zapiekany z warzywami

placki:
  • 800 g ziemniaków 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
dodatki:
  • 250 g pieczarek
  • 2-3 łyżki masła 
  • mozzarella miękka albo twarda
  • kapary
  • suszone pomidory
  • papryka czerwona świeża  
  • ogórki konserwowe
  • natka pietruszki

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach, trochę je odsączamy. Obieramy cebule i również ścieramy cebulę, dodajemy do ziemniaków, do tego przeciskamy przez praskę czosnek. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz. Mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy 3 duże placki na patelni. W takcie pieczenia odwracamy je przy pomocy talerza. Gdy placki są rumiane i mamy pewność ze nie są surowe w środku, odkładamy w cieple miejsce. W trakcie smażenia przygotowujemy dodatki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Pieczarki kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażyć kilka minut, aż woda odparuje, a pieczarki zrobią się rumiane. Ogórki, paprykę kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Ser trzemy na tarce na grubych oczkach.
Składamy danie. Placek wykładamy na talerz, na to kładziemy porcje pieczarek, posypujemy kawałkami ogórka, papryki, suszonych pomidorów, kaparów, wszystko posypujemy serem. Wstawiamy każdy placek do piekarnika na 5-7 minut aż ser się stopi. Gotowe posypać posiekaną natką lub innymi ziołami.


8 komentarzy:

  1. rewelacja! oczywiście, że nie każdy placek ziemniaczany musi być taki sam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nabrałam wielkiej ochoty na takie wypasione placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Uwielbiam placek ziemniaczany na słono <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Nooo.. taki placek to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja najczęściej jadam z soloną śmietaną ;) Ale taka odmiana i placek na wypasie jak najbardziej mile widziane :)
    P.S. Wkradł Ci się chochlik we wstępie (autokorekta?) i twierdzisz, ze do przygotowania placków można wykorzystać aktora ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. w oryginalnym osłowym przepisie w cieście jest jeszcze śmietana i mozarella :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger