Siekane kotleciki z kurczaka

To danie sprawdza sie zawsze, gdy brak pomysłu na obiad, przy niewielkiej ilości składników, jakie mamy w lodowce można wyczarować smaczny i szybki obiad. Wystarczy mieć pierś z kurczaka i kilka dodatków, jakich to zależy od tego, co jest w lodowce. A nadaje sie wszystko pieczarki, papryka, oliwki, kukurydza, cukinia, pomidory suszone i co tylko wam przyjdzie do głowy. Sprawdza się zawsze na zimno i ciepłu, również do kanapek. Te kotleciki są u nas najczęstszym daniem. Polecam.



Siekane kotleciki z kurczaka
  • podwójna pierś z kurczaka
  • duża cebula 
  • ząbek czosnku
  • ser żółty starty ok 3/4 szklanki
  • połówki marynowanej papryki (albo świeżej)
  • 6 pieczarek (kilka sztuk)
  • 10 oliwek zielonych 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki kartoflanej
  • 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżki śmietany
  • łyżki majonezu
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • posiekana natka pietruszki.
  • łyżeczka oregano
  • olej do smażenia


Piersi kroimy drobno w kostkę, paprykę, pieczarki i cebule również w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, oliwki kroimy na kawałki, a natkę siekamy drobno. Wszystko dajemy do miski, mieszamy razem, dodajemy starty ser i pozostałe składniki. Doprawiamy sola i pieprzem. Całość ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na 20 minut do lodówki żeby ciasto odpoczęło. Na rozgrzany tłuszcz dawać masę łyżką i smażyć z obu stron niewielkie kotleciki. Wyjąc i podać z ulubionymi składnikami. 



14 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne kotleciki, były pyszne. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. My robimy wersję bardzo podstawową. Tylko zioła.

    OdpowiedzUsuń
  3. W naszej wersji te kotleciki mają raczej kształt mielonych niż schabowych :-) Dzięki za przypomnienie o tym przepisie!

    OdpowiedzUsuń
  4. robię takie, wszyscy je uwielbiamy:) a te kotleciki przyjmą każdy dodatek i zawsze inaczej smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny czyściciel lodówki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam już na obiad,są pyyyyszne!!!pozdrawiam i dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadlam sa pyszne ale sama robie jutro

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadlam,sa pyszne a jutro robie sama na obiadek

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka śmietana?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger