Siekane kotleciki z kurczaka
To danie sprawdza sie zawsze, gdy brak pomysłu na obiad, przy
niewielkiej ilości składników, jakie mamy w lodowce można wyczarować smaczny i
szybki obiad. Wystarczy mieć pierś z kurczaka i kilka dodatków, jakich to
zależy od tego, co jest w lodowce. A nadaje sie wszystko pieczarki, papryka,
oliwki, kukurydza, cukinia, pomidory suszone i co tylko wam przyjdzie do głowy.
Sprawdza się zawsze na zimno i ciepłu, również do kanapek. Te kotleciki są u
nas najczęstszym daniem. Polecam.
Siekane kotleciki z kurczaka
- podwójna pierś z kurczaka
- duża cebula
- ząbek czosnku
- ser żółty starty ok 3/4 szklanki
- 3 połówki marynowanej papryki (albo świeżej)
- 6 pieczarek (kilka sztuk)
- 10 oliwek zielonych
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- posiekana natka pietruszki.
- 1 łyżeczka oregano
- olej do smażenia
Piersi kroimy drobno w kostkę, paprykę, pieczarki i
cebule również w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, oliwki kroimy na kawałki, a natkę siekamy drobno. Wszystko
dajemy do miski, mieszamy razem, dodajemy starty ser i pozostałe składniki. Doprawiamy sola i pieprzem. Całość ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Odstawiamy na
20 minut do lodówki żeby ciasto odpoczęło.
Na rozgrzany tłuszcz dawać masę łyżką i smażyć z obu stron niewielkie kotleciki. Wyjąc i podać z ulubionymi składnikami.
Robiłam kiedyś podobne kotleciki, były pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
pyszne kotleciki:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na szybki obiad:-)
OdpowiedzUsuńMy robimy wersję bardzo podstawową. Tylko zioła.
OdpowiedzUsuńW naszej wersji te kotleciki mają raczej kształt mielonych niż schabowych :-) Dzięki za przypomnienie o tym przepisie!
OdpowiedzUsuńrobię takie, wszyscy je uwielbiamy:) a te kotleciki przyjmą każdy dodatek i zawsze inaczej smakują:)
OdpowiedzUsuńPyszny czyściciel lodówki ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam już na obiad,są pyyyyszne!!!pozdrawiam i dziękuję!
OdpowiedzUsuńciesze sie , pozdrawiam.
UsuńJadlam sa pyszne ale sama robie jutro
OdpowiedzUsuńJadlam,sa pyszne a jutro robie sama na obiadek
OdpowiedzUsuńciesze się. pozdrawiam.
UsuńJaka śmietana?
OdpowiedzUsuńzwykła kwaśna 18% lub 12%.
Usuń