Wątróbka z jabłkami w winie
Wątróbka po raz kolejny. Tym razem w odsłonie
jesiennej z jabłkami i winem. Smażona w ten sposób to idealne danie na obiad
lub kolację. Delikatna, przesiąknięta aromatami wina i kwaskowatych jabłek
podana z ciemnym chlebem i lampka wina to miły akcent na jesienny posiłek. Życzę
smacznego.
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- szklanka mleka
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18% (może być więcej jeśli ktoś woli)
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- kilka gałązek tymianku
Wątróbkę oczyścić
z błon, umyć, włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 30 min. Jabłka nie obierać,
tylko ze skórką pokroić
na ósemki, wyciąć gniazdo nasienne. Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać
masło, dodać wątróbkę i smażyć z każdej strony aż się białko zetnie. Dodać cebulę,
smażyć około 3 min., mieszając od czasu do czasu, następnie wszystko podlać winem,
doprawić majerankiem, solą, tymiankiem oraz pieprzem i smażyć około 10 min., aż
wino lekko odparuje. Podlać wszystko śmietanką, wymieszać, następnie dodać pokrojone jabłka i poddusić
jeszcze chwile, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły. Doprawić do smaku. Podać
z chlebem.
nie przepadam za wątróbką ale ta wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wątróbkę, a z jabłkami jest pyszna!
OdpowiedzUsuńuwielbiam watrobke, ale nigdy nie probowalam jej polaczyc w jablkami.. swietna inspiracja dzieki :)
OdpowiedzUsuńAż dziwne, bo wątróbka z jabłkami to standard. Ja z kolei polecam z malinami lub brzoskwinią, watróbka drobiowa świetnie się łączy z praktycznie każdym owocem
UsuńNic nie pisze, ile śmietanki dodać?
OdpowiedzUsuńo faktycznie gdzieś mi się zapodziała, już uzupełniam błąd. a śmietanki tak ok 1/2 szklanki, może być więcej jak ktoś lubi mieć więcej lub mniej sosu. ja dałam mniej.
Usuń