Bułeczki musli
Wiem ze ostatni wpis to również było zdrowe śniadanie, ale idąc za ciosem postanowiłam pokazać wam jeszcze jedna wersje takiego śniadania i co możną zrobić z musli, poza zalaniem go mlekiem. Mianowicie przygotować bułeczki, które są zdrowe, chrupiące i apetyczne. Idealne do szklanki soku pomarańczowego Tymbark.
- 100 g migdałów grubo posiekanych (słupki)
- 50 g płatków migdałowych
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 100 g sezamu
- 100 g nasion słonecznika
- 100 g nasion dyni
- 100 g siemienia lnianego
- garść żurawiny suszonej
- 3 male jajka
- 50 ml oleju
- 2 łyżki soku pomarańczowego Tymbark
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pomidor
- papryka
- bazylia
- mozzarella
- sałata
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W misce wymieszać migdały, żurawinę, nasiona, mielone orzechy. Osobno w misce wymieszać jajka, olej, sok i sól, a następnie dodać do miski z musli, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut.
Formę do muffin najlepiej silikonowa wysmarować masłem. Do każdego otworu nałożyć porcje ciasta, pełno aż po brzegi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40-45 minut. Wyjąć i ostudzić przed przecięciem bułeczek.
Przełożyć ulubionymi dodatkami. Ja dałam plasterki pomidora, papryki, sałaty, liście bazylii oraz mozzarella. Smacznego.
wyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńI tak bez mąki????
OdpowiedzUsuńtak jajko wystarczająco zespoi całość.
UsuńChyba jutro spróbuję :))) Wygląda cudnie :)
UsuńA ja naiwna myślałam, ze to na słodko ;)
OdpowiedzUsuńakurat nie:)
Usuńależ pięknie podane. Cudne zdjęcia. Też myślałam że wersja na słodko:)
OdpowiedzUsuńakurat na wytrawnie ale na slodko tez mozna zjesc, albo same tez sa pyszne.
Usuńbomba witamin! świetne bułeczki.
OdpowiedzUsuń