Chlebek bananowy z makiem
Pomysł na ciasto, do którego można wykorzystać pozostały
mak oraz zbrązowiałe banany. Ciasto ze względu na mak i białą śnieżną polewę świetnie
będzie się prezentowało na świątecznym stole. Jest proste i tanie, idealne. Po prostu banana bread.
Ciasto bananowe z makiem
- 245 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki maku
- 2 małe dojrzałe banany
- 90 ml maślanki
- 113 g masła o temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru
- 2 duże jajka lekko roztrzepane
- 70 g cukru pudru
- drobno starta skórka z 1 cytryny
- 1 i 1/2 ½ łyżki świeżego soku z cytryny
Piekarnik
rozgrzać do 180°C. Masłem wysmarować formę do pieczenia i wysypać mąką. Forma
albo okrągła z kominem albo keksowke.
Przesiać mąkę, proszek
do pieczenia, sodę, cynamon i sól do małej miseczki, dodać mak i odstawić. W
innej małej misce wymieszać razem rozgniecione banany i maślankę.
W misce miksera ubić
masło na średniej prędkości. Zatrzymać mikser i zeskrobać dół i boki miski. Miksując
dalej na średnich obrotach dodać cukier i kontynuować ubijanie, ok 2-3 minut.
Następnie po jednym dodawać jajka, mieszając cały czas. Na najniższej prędkości
dodać mieszaninę bananów i maślanki, następnie mąkę z dodatkami dodać w trzech
częściach cały czas mieszając. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec
35-40 minut. Przenieść na kratce, ostudzić, a następnie wyjąć.
Zrobić glazurę: w
małej misce wymieszać razem cukier i skórkę. Stopniowo dodawać sok z cytryny
mieszając aż uzyska się odpowiednia konsystencje. Polukrować ciasto.
Fajny pomysł z dodatkiem maku :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek bananowy, ale z makiem nie próbowałam, a mak uwielbiam! Muszę wypróbować następnym razem :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś bananowe ciasto z makiem. Było bardzo pyszne. :)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda smakowicie. Pozdrawiam:)