Ciasto zebra kolorowa świąteczna

Ten przepis jest nie za bardzo udany przyznam się szczerze. Ciasto w środku miało inaczej trochę wyglądać, dekoracje tez nie tak sobie wyobrażałam, ale brak mi zdolności manualnych i wyszło jak wyszło. Mimo to zapraszam na taką kolorową zebrę, w dekoracji w ciapki. 

Ciasto zebra świąteczna
  • 240 g masła miękkiego
  • 200 g cukru pudru
  • 100 ml mleka 
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1/4 lub 1/3 łyżeczki pomarańczowego barwnika
polewa:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
dodatki:
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady

Tortownice 22 cm wysmarować masłem. Piekarnika nagrzać do 170°C.

Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Do misy miksera dać masło i cukier puder, ubić aż powstanie miękka masa. Dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas miksując. Dodać esencję waniliową. Następnie dodawać mąkę na przemian z mlekiem, wymieszać dokładnie.
Ciasto podzielić na 3 części, z tym ze jedna powinna być największą. Do jednej malej części dodać kakao wymieszać, do drugiej malej części dodać barwnik i wymieszać. Trzecia dużą część zostawić bez dodatków. Ciasta kolorowe włożyć każde do osobnego rękawa cukierniczego. Na dno tortownicy wlać polowe białej części ciasta. Na środek wycisnąć spiralnie kola z brązowego ciasta, pomiędzy brązowe Kola wycisnąć pomarańczowe kola. Wszystko przykryć pozostałą białą częścią ciasta.
Umieścić w piecu i piec w 170 °C przez 45 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Polewa: zagotować śmietanę w rondelku. Czekoladę połamać i włożyć do miski. Zalać gorącą śmietanką, wymieszać dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Wyjąć ostudzone ciasto z tortownicy, jeśli czubek nam mocno się wybrzuszył można go ściąć żeby ciasto wyrównać. Następnie cale polać czekolada.

Plamki: białą czekoladę rozpuścić na parze. Do zrobienia plamek najlepiej użyć silikonowej formy do wałkowania, wystarczy łyżeczką nałożyć białą czekoladę, uformować "ciapki" i wstawić do lodówki na 30 min. Następnie nożykiem je odciąć, przyklejać do ciasta dno każdej plamki lekko smarując rozpuszczoną czekoladą, którą nam została ze smarowania ciasta.
Na parze w misce rozpuścić mleczną czekoladę. Patyczkiem do szaszłyków albo innym narzędziem każdą plamkę obsmarować dookoła mleczną czekoladą. Gotowe posypać cukrem pudrem.  


7 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger