Gęsie klopsiki w koperkowej zupie
Obiecałam Wam przed świętami kilka pomysłów na spożytkowanie gęsi trochę
inaczej niż tylko upieczenie jej w całości w sosie własnym. Notabene jest to
moja ulubiona potrawa z gęsi, ale
nudno jest jeść ja ciągle tak samo to postanowiłam jedna gęś przerobić na kilka sposobów. Jako pierwsza jest zupa na
wywarze z gęsi i na resztkach
tego, co nam po tym wywarze zostało. Zupa idealna na świąteczny obiad.
Gęsie klopsiki w koperkowej zupie
wywar:
- skrzydła, szyja, podroby z gęsi, kręgosłup
- 2 marchewki
- seler
- pietruszka
- natka pietruszki
- cebula
- wiązka świeżego lubczyku
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- tymianek świeży
farsz:
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 20 ml śmietanki słodkiej 18%
- żółtko
- koperek
Mięso z gęsi razem z włoszczyzną, cebulą, liściem laurowym,
zielem, natka, lubczykiem i tymiankiem zalać wodą i ugotować na wolnym ogniu wywar przez ok 2h. Przecedzić
go. Doprawić wg smaku. Do zupy dodać posiekany koperek, wlać śmietankę i
wmieszać żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać.
Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na łyżce masła.
Mięso gęsi oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia. Dodać do mięsa
cebule z czosnkiem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować
malutkie kuleczki, które ułożyć po 5 na każdym talerzu, wlać zupę, tak by klopsiki z mięsa wystawały ponad tafle zupy. Udekorować koperkiem.
ciekawy pomysł:) wygląda bardzo smacznie gęsiny nie mam ale myślę, że mogę odtworzyć taką zupę u mnie w kuchni z innym mięsem drobiowym:) przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńspróbuj z mięsem z kurczaka albo indyczym .
Usuń