Gulasz wołowy w piwie i pierniku
Gdy zobaczyłam
ten odcinek "Pascal po polsku", w którym przygotowywał te wołowinę
postanowiłam przygotować to danie żeby sprawdzić jak naprawdę smakuje
połączenie mięsa, ciemnego piwa i piernika. Danie okazało się niezwykle
interesujące, głębokie w smaku, z lekka goryczką piwa, dla smakoszy na święta
idealne.
Gulasz wołowy w sosie piwno-piernikowym
- 1/2 kg łopatki wołowej
- 125 g boczku surowego
- 2 cebule
- 1/2 l ciemnego piwa
- 50 g piernika (mogą być katarzynki bez polew bez dodatków)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego brązowego
- 2 liście laurowe
- odrobina świeżego tymianku
- musztarda
- pieprz
Cebule posiekaj a
boczek pokrój w kostkę. Do naczynia dodaj 2 łyżki masła, wrzuć cebulę i pod
przykryciem duś przez 10 minut. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojony boczek i
podsmażaj przez około 10 minut aż boczek nabierze złotego koloru. Po podsmażeniu
przełóż boczek z cebulą do miski.
Do garnka, w którym się
smażył boczek, dodaj masło i na największym ogniu podsmażaj pokrojoną w kostkę
wołowinę. Kiedy mięso się zarumieni, wyjmij je z garnka i przełóż do miski z
boczkiem i cebulą. Do sosu, który pozostał w naczyniu, dodaj cukier i
zamieszaj. Następnie przełóż mięso z cebulą i boczkiem do sosu. Dodaj liście
laurowe, tymianek i piwo. Pierniki posmaruj z dwóch stron musztardą i włóż do
sosu. Duś gulasz na małym ogniu, pod przykryciem przez 2-2,5 godziny, od czasu
do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw gulasz pieprzem. Potrawę możesz
udekorować tymiankiem. Gulasz najlepiej podawać z chlebem.
To ja też spróbuję, bo piernika ci u mnie obecnie pod dostatkiem ;)
OdpowiedzUsuńpolecam warto.
Usuńciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńtak i bardzo smaczne.
UsuńInteresujący :)
OdpowiedzUsuńi w smaku i w kompozycji, zgadzam sie.
UsuńDo pierników i piwa mam słabość, więc pewnie będzie mi smakował taki gulasz :).
OdpowiedzUsuńna pewno by ci smakował.
Usuńmniam, brzmi przesmacznie !
OdpowiedzUsuńtak bylo;)
UsuńWyglada bardzo apetycznie, a przepis dokladnie tak jak slynne belgijskie carbonade flamande.
OdpowiedzUsuńbo to to samo danie;)
Usuńjak zobaczyłam ten odcinek to też to zrobiłam - przepyszne! mąż się zajadał i nie raz wspominał, że mogłabym znowu zrobić :)
OdpowiedzUsuńtak jak się patrzy na ten odcinek to cieknie ślinka.
Usuń