Lebkuchen niemieckie pierniczki

Lebkuchen czyli niemieckie tradycyjne pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Historia tego wypieku sięga 13 wieku i zaczyna się u mnichów z Frankonii. Obecnie ze względu na różnice w składnikach te pierniki dzielą się na Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej są okrągłe. Lebkuchen maga mieć smak od pikantnego do słodkiego. Najczęściej zawierają w sobie miód, anyż, imbir, kolendrę, goździki, kardamon, ziele angielskie oraz migdały, orzechy lub kandyzowane owoce. Są inne od polskich, ale warte polecenia No i nie muszą leżakować, co ma zaletę dla mocno zabieganych osób. Źródło to przepis Doroty

Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych na pył migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (kupnej albo domowej)
  • garstka drobniutko posiekanej skórki cytrusowej albo pomarańczowej
lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny (albo woda)



Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i migdałami. Do garnka dać miód i masła, podgrzewać razem do chwili aż masło się roztopi. Odstawić na chwilę. Ciepłą masę miodowa przelać do suchych składników, dodać skórkę cytrusową i dokładnie wymieszać wszystko. Odstawić. Ciasto będzie rzadkie, ale nie wolno dosypywać mąki, samo zgęstnieje.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a piekarnik nagrzać do 180 st.
Następnie z ciasta ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego (albo trochę większe). Układać na blasze w odległości od siebie, bo sporo urosną. Każdą kulkę spłaszczyć. Piec około 10-15 minut. Studzić na kratce. Polać lukrem gdy wystygną.
Cukier puder wymieszać z woda albo sokiem do uzyskania dość gęstego lukru. Każdy piernik maczać wierzchem w lukrze albo smarować pędzelkiem. Odstawić na kratkę. Przechowywać w szczelnym pojemniku.



Festiwal

8 komentarzy:

  1. Przepyszne. Stały się jedne z moich ulubionych pierniczków. W wersji ze skórką pomarańczową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieprzowe? Niby znam niemiecki jeszcze z liceum, a nigdy temu zjawisku kulinarnemu się nie przyjrzałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne są:) i jak smacznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione! Na pewno znajdą się na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne . Bardzo je lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham te pierniczki - obłędny smak i od razu przywołuje świąteczny klimat. Chwytam za pióro i spisuje przepis - zrobię je jeszcze dziś :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger