Piernikowe muffinki z polewą cytrynową
Propozycja dla dzieci, które niekoniecznie w święta lubią jeść piernik za to na pewno lubią jeść muffinki, a dzięki dodatkowi przyprawy do piernika chętnie je zjedzą, pozostając w klimacie świątecznym. Porcja na ok 22 szt. Źródło.
Piernikowe muffinki z polewą cytrynową
Piernikowe muffinki z polewą cytrynową
- 3 szklanki (375 g) mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki (234 g) miodu
- 1/2 szklanki (115 g) masła
- 1/2 szklanki (100 g) cukru brązowego
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki (185 g) jogurt naturalnego
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka
- 1 szklanka (120 g) cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 1-2 łyżki śmietany lub mleka
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Formę na muffinki wysmaruj tłuszczem.
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, sodę, przyprawę do piernika. W garnuszku podgrzej miód i masło aż się roztopi, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. W drugiej misce wymieszaj brązowy cukier, jajka, jogurt i mleko. Wlej do masła i miodu i wymieszaj rózgą. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia, wystarczy rózgą nie trzeba używać miksera. Ciasto może być grudkowate i nierówne. Wypełnij blaszkę na muffinki do 3/4 wysokości. Piec przez około 15-20 minut. Gotowe gdy wykałaczka włożona do środka muffinki wychodzi czysta. Odstaw babeczki do ochłodzenia, w międzyczasie przygotuj lukier. Wymieszaj wszystkie składniki razem na jednolitą masę, dodaj więcej cukru, jeśli chcesz lukier gęstszy, mniej cukru jeśli bardziej rzadki. Polej muffinki, udekoruj wg uznania.
Jakie okrąglutkie. Cudowne muffinki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo.
UsuńPrześliczne te muffinki, takie na jeden kęs :) Uwielbiam pierniczkowe wypieki!
OdpowiedzUsuńmiło mi, pozdrawiam.
Usuń