Ragout wg Julii Child
Stęskniliście się za przepisami Julii Child? Jeśli tak to mam dla was milą wiadomość, bo przepisy w grudniu będą stały pod znakiem dwóch haseł - kuchni świątecznej i kuchni Julii Child, gdyż na rynku pojawiła się nowa książka z jej przepisami "Francuski szef kuchni", którą serdecznie polecam na długie, zimowe wieczory jako uzupełnienie naszej smakowitej kuchni, zapraszając do wspólnego gotowania. Pierwszy przepis z tej książki to smakowity gulasz na wieprzowinie z winem. Obiad był obłędny.
- 2 cebule
- czerwona lub zielona papryka
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- 500 g łopatki wieprzowej (albo wołowiny, cielęciny lub jagnięciny)
- 2 łyżki mąki
- 100 g pieczarek
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego (takie jak Chianti)
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Cebule
pokroić w kostkę, paprykę w paski, mięso pokroić w dużą kostkę, wytrzeć papierowym
ręcznikiem. W garnku z pokrywka rozgrzać masło, podsmażyć cebule i paprykę aż
zmiękną. Na drugiej patelni najlepiej żeliwnej rozgrzać olej, dodać mięso,
doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z mąką i smażyć 2-3 minuty aż
białko mięsa się zetnie. Zdjąć z ognia zalać czerwonym winem, dokładnie
wymieszać, zeskrobać ścianki z tego co się przykleiło w trakcie smażenia mięsa,
przelać wszystko do garnka z cebulą i papryką. Dolać bulion i tyle wody żeby
zaledwie zakryło mięso. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy,
zioła. Doprowadzić do wrzenia, przykryć garnek i gotować
powoli około godziny, aż mięso będzie miękkie, gdy nakłujemy je widelcem. W międzyczasie
pokroić pieczarki na ćwiartki i podsmażyć na maśle. Dodać, gdy mięso będzie miękkie razem poddusić kilka
minut. Usunąć ragout z ognia posypać natka i podawacz z ciemnym chlebem
Oh, bosko, nie mogłaś sprezentować nic lepszego nam w grudniu :))
OdpowiedzUsuńKsiążkę właśnie dostałam, muszę przepis wypróbować.
OdpowiedzUsuńTreściwe, pożywane, z pewnością cudownie pachnące!
OdpowiedzUsuńalbo bosko wygląda:) aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńjejuniu, jakie cudowne ragout!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńRobiłam już drugi raz. Super:D
OdpowiedzUsuń