Sałatka z piersi gęsiej w owocowym sosie
To już jak ostatnia propozycja na gęsinę z jej części, świetna sałatka idealna na sylwestra czy noworoczny lekki obiad. Pierś z gęsi z owocami i sałatą nie tylko zaspokoi głód, ale milo zaskoczy gości. Proste ale wykwintne danie. Polecam.
Sałatka z piersi gęsiej w owocowym sosie
- 2 piersi z gęsi
- 2 łyżki sosu teriyaki
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- kilka ziaren pieprzu młotkowanego
- sałata lodowa
- pomarańcza (skórka starta z całej)
- granat
- szczypta papryczki chili proszku albo trochę drobno posiekanej
- 1/4 szklanki białego wina chińskiego śliwkowego
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Zamarynuj mięso: W naczyniu wymieszaj sos teriyaki, sok z pomarańczy, drobno pokrojoną chili, pieprz młotkowany rozetrzyj w moździerzu, dodaj do marynaty. Do marynaty włóż oczyszczone piersi, tak aby marynata przykryła mięso i odstaw na noc do lodówki. Gdy mięso się zamarynuje, natnij skórę w kostkę, rozgrzej na patelni olej, obsmaż z obu stron piersi, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 25-30 minut. Wyjmij owiń w folie aluminiową i odstaw na 5 minut. Mięso pokrój na plasterki tuż przed podaniem.
½ pomarańczy pokrój na plasterki. Zrób sos. Sok z ½ pomarańczy, ½ granatu, skórkę z pomarańczy, chili, wino, miód i oliwę wymieszaj w rondelku. Podgrzewaj przez chwile, aż się wszystko połączy.
Na talerzu ułóż porwana na kawałki sałatę lodowa, na to połóż plasterki piersi gęsiej, plasterki pomarańczy, pestki granatu i polej to sosem. Udekoruj tymiankiem.
Mmm, musi być pyszna!:)
OdpowiedzUsuńbyła całkiem inna od wszystkich.
UsuńNigdy nie jadłam gęsi. Ciekawa jestem smaku takiej sałatki :)
OdpowiedzUsuńpyszna inna od wszystkich. polecam.
Usuń